Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A legfényesebb földről látható...

A legfényesebb földről látható csillag a nap vagy a Szíriusz?

Figyelt kérdés
Ma a Balázs kvízműsorába az volt a kérdés, hogy a legfényesebb földről látható csillag a Nap/Szíruusz. A Szíriusz volt a mogoldás! Tudtommal a Nap egy csillag, és ugye az a földről látható :D . Rossz volt a kérdés szerintem. Vélemény? Csak nekem tűnt fel?????
2009. nov. 11. 20:47
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

De én inkább a fekete lyukakban(stózupernóvák,neutroncsillagok)vagyok otthon.

A Világegyetem történem,vége stb...

Szabolcs

2009. nov. 14. 22:51
 12/21 anonim ***** válasza:

1) A Nap abszolút fényessége 4.9 magnitudó, a Szíriuszé 1.5, Csillagok és galaxisok esetén, azt mutatja meg, hogy 10 parsec távolságból milyen fényesnek látjuk.

2) Nap látszólagos fényessége -26.70 magnitudó, a Szíriuszé -1.48.Minnél kissebb a magnitud annál fényesebb egy csillag.

2009. nov. 14. 23:56
 13/21 anonim ***** válasza:
Ergo nem a szíriusz a legfényesebb, mivel megfelelő távcsővel minden csillag látható, amit nem takar el egy másik csillag vagy égitest. És már többet felsoroltak, ami sokkal fényesebb a szíriusznál.
2009. nov. 15. 07:55
 14/21 anonim ***** válasza:

A kérdés valóban kétértelmű, vonatkozhat az abszolút, illetve a relatív fényességre is. Amikor simán csak megkérdezzük, hogy mi az innen látható legfényesebb dolog, akkor rendszerint a relatív, látszólagos fényességre értjük. Ha az abszolútra vagyunk kíváncsiak, akkor kell külön megmondani, hogy a kérdés abszolút fényességre vonatkozik.

A kérdésre tehát ebben a formájában - logikus értelmezés szerint - a Nap a helyes válasz.

2009. nov. 15. 10:58
 15/21 anonim ***** válasza:
Ez igy igaz!
2009. nov. 15. 15:43
 16/21 anonim válasza:
100%
Hülye kérdés(mit vártunk a széftől)a Nap! Szabad szemmel ha belenézel megvakulhatsz, a másikat meg bambulhatod ákármeddig.
2009. nov. 15. 18:23
 17/21 A kérdező kommentje:
Ezért nem értettem én se, hogy miért a Szíriuszt fogadták el. Úgy lett volna értelme a kérdésnek, hogy "Melyik a legfényesebb földről látható csillag az ÉJSZAKAI ÉGBOLTON?"
2009. nov. 15. 22:20
 18/21 anonim ***** válasza:
A kérdés hogy éjszakai vagy nappali az mindegy ha teleszkóppal nézed.De nyilván nappal a látott csillagok közül a Napot látod a legfényesebbnek(mivel csak azt látod)de ez a látszólagos fényessége ami tényleg a Napnak a legnagyobb a mi Naprendszerünkben.Az abszolut fényesség bedik az hogy 10 parsec(3,09×10a14-iken km) távolságból melyiket látnánk fényesebbnek,és igy a Szíriusz joval fényesebb.8,6 kpc(kiloparsec) a Föld és a galaxisunk középpontjának távolsága.(1 parsec- 3,09×10a13-on)
2009. nov. 16. 23:15
 19/21 anonim ***** válasza:

(Fizikailag),Csillagászatilag így helyes ez a kérdés:

A Nap abszolút fényessége nagyobb mint a Szíriuszé?

VAGY

A Nap létszolagos fényessége nagyobb mint a Szíriuszé?

Nyilván ezeket a részletkérdéseket leegyszerűsítettem.Ezeket össze lehetne vonni egy hosszabb,bonyolultabb mondattá.

2009. nov. 16. 23:23
 20/21 anonim ***** válasza:

Tehát azokat hogy éjszaka,nappal stb. ezeket felejtsétek el, ilyen nincs a csillagászatban!(nem igazán használjuk)

Ha belenézel egy űrteleszböbba akkor sötét az univerzum alapszíne(a látszolagos)amúgy bézs színű.Ha akarjátok leirom hogy miért pont bézs.Na de szóval ha játék távcsővel nézel az égboltra akkor csak megvakulsz,nem fogod vele kideríteneni hogy mi milyen fényes.Az ŰRteleszkóp egészen más azzal ugy látod a VILÁGŰRT mint ha egy sötét szobában lennél és kicsi karácsonyfaizzók pislákolnának a véges,de határtalan térben.

2009. nov. 16. 23:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!