Milyen kristályosítás tudok otthon elvégezni?
Nem, de amiatt célszerű lehet, hogy a sok cukor, amit belekanalazol, az könnyebben feloldódik. Célszerű már-már telített oldatot csinálni, tehát tényleg addig pakolni bele a cukrot, ameddig csak fel tudod oldani. Annál szebb lesz az eredmény.
Hogy utána miként párologtatod el a vizet, az már ízlés kérdése. Ha melegítéssel csinálod, akkor kevesebb ideje van szép kristályokat létrehozni. Ezért én azt javaslom, hogy a cukoroldatot csak rakd le egy kényelmes helyre, ahol nem nagyon mozgatják, és hagyd, hogy a víz idővel elpárologjon belőle.
Könnyítheted a kristályosodás folyamatát azzal, ha a pálcikát, amit beleraksz, előtte bevizezed, cukorba mártod, csak annyira, hogy kicsit cukros legyen a vége, ezzel megkönnyíted, hogy a cukor kristályok oda váljanak ki.
Megbolondíthatod a dolgot azzal, hogy a cukorral oldott vízbe raksz színezőanyagot (pl. szörpöt), elvileg így színes kristályok képződhetnek, de ezt még nem próbáltam.
Ezen a lapon olvashatsz is róla:
Igen, sóval is működik.
Jó sok sót kell feloldani vízben, és amikor a víz elpárolog, szép "kocka" kristályokat kapsz.
Na mos előveszem az oldékonysági táblázatot, és kinézek néhány beszerezhető anyagot. Az adatok 100 g vízben való oldásra vonatkoznak.
Ca(CH3CO2)2 _ _ kalcium-acetát _ _ 30,4 g 0°C _ 22.9 g 100°C
CuSO4*5H2O _ _ réz-szulfát _ _ _ _24,3 g -"- _ 205 g -"- _ kék-kő
FeSO4*7H2O _ _ vas(II)-szulfát _ _15,65 g _ _ _ 149 g 50°C _ vasgálic
KAl(SO4)2*12H2O kálium-alumínium-s.11,4 g 20°C _ ? _ _ _ _ _ timsó
KNO3 _ _ _ _ _ _ kálium-nitrát _ _ _13,3 g 0°C _ _274 g 100°C _ salétromsó
MgSO4*7H2O _ _ _ magnézium-szulfát _19,26 g -"- _ 178,40 g _ _ keserűsó
NH4Cl _ _ _ _ _ _ammónium-klorid _ _29,4 g 0°C _ _77,3 g 100°C _ szalamiáksó
NaCl _ _ _ _ nátrium-klorid _ _ _35,7 g -"- _ _39,8 g -"- _ _konyhasó
Amelyik anyag hideg, és meleg oldékonysága között nagy különbség van ott célszerű melegen telített oldatot csinálni, és lassan hűlni hagyni.
A másik módszer a bepárlás. A kettőt lehet kombinálni is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!