Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan számolunk tömeg%-ból...

Hogyan számolunk tömeg%-ból koncentrációt?

Figyelt kérdés
az oldat tömege 12 kg, és 12 tömeg%-os. Azt hogy számítom ki, hogy mennyi a koncentrációja?
2013. okt. 14. 18:35
 1/3 GLadislaus ***** válasza:

Ehhez kell a sűrűség is, aminek segítségével ki tudod számítani a 12 kilogramm oldat V térfogatát.

Az oldott anyag tömege m=0,12*12 kg=1,44 kg.

A (tömeg)koncentráció az oldott anyag tömegének és a V térfogatnak a hányadosa.

2013. okt. 14. 20:34
 2/3 anonim ***** válasza:

Igaza van az első válaszolónak. Kicsit tovább tágítva a témát: létezik m/m koncentráció is. Könnyebb vele számolni, mert a folyadékok térfogat nem additív.

A teljesség kedvéért tehát létezik

- C{m/m} tömeg koncentráció

- C{m/V} vegyes koncentráció

- C{V/V} térfogat koncentráció

Többször hallottam, hogy a koncentráció helyett csak annyit mondanak, hogy százalék: tömeg százalék, vegyes százalék, térfogat százalék.

Jel: Kapcsos zárójelbe {} írottak az alsó indexet jelölik.

C{m/m} = ( m{oldott anyag} / m{oldat} ) * 100%

Ha csak 1 komponensű az oldat, akkor még ezt is meg lehet állapítani:

m{oldat} = m{oldott anyag} + m{oldó szer}

Ha több komponensű, akkor "oldó szer" helyett "oldat többi rész" használható.

Az egyenletet rendezve megkapod a kérdésre a választ:

m{oldott anyag} = m{oldat} * C{m/m} / 100 %

2013. okt. 15. 09:32
 3/3 GLadislaus ***** válasza:

Én tömegkoncentráció alatt azt értettem, amit te vegyes koncentrációnak neveztél. Én úgy emlékszem, hogy a tömegkoncentráció definíció szerint az adott komponensnek az oldat/keverék egységnyi térfogatára vonatkoztatott tömege. (Lehetne parciális sűrűségnek is nevezni.)

Hasonlóan az hogy az anyagmennyiség-koncentráció az adott komponensnek az oldat/keverék egységnyi térfogatára vonatkoztatott anyagmennyisége. A tömeg- előtagot az utóbbitól való megkülönböztetés végett tettem hozzá a válaszban. Annak kiszámításához a komponens moláris tömegére is szükség volna.

Az általad c{m/m} és c{V/V} jelekkel leírt mennyiségeket inkább tömegtörtnek és térfogattörtnek nevezik, szokás őket százalékban is kifejezni. Persze ezekre is használják időnként a koncentráció kifejezést.

A lényeg, hogy így a feladat nem teljesen egyértelmű.

2013. okt. 15. 17:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!