Hogyan számolunk tömeg%-ból koncentrációt?
Ehhez kell a sűrűség is, aminek segítségével ki tudod számítani a 12 kilogramm oldat V térfogatát.
Az oldott anyag tömege m=0,12*12 kg=1,44 kg.
A (tömeg)koncentráció az oldott anyag tömegének és a V térfogatnak a hányadosa.
Igaza van az első válaszolónak. Kicsit tovább tágítva a témát: létezik m/m koncentráció is. Könnyebb vele számolni, mert a folyadékok térfogat nem additív.
A teljesség kedvéért tehát létezik
- C{m/m} tömeg koncentráció
- C{m/V} vegyes koncentráció
- C{V/V} térfogat koncentráció
Többször hallottam, hogy a koncentráció helyett csak annyit mondanak, hogy százalék: tömeg százalék, vegyes százalék, térfogat százalék.
Jel: Kapcsos zárójelbe {} írottak az alsó indexet jelölik.
C{m/m} = ( m{oldott anyag} / m{oldat} ) * 100%
Ha csak 1 komponensű az oldat, akkor még ezt is meg lehet állapítani:
m{oldat} = m{oldott anyag} + m{oldó szer}
Ha több komponensű, akkor "oldó szer" helyett "oldat többi rész" használható.
Az egyenletet rendezve megkapod a kérdésre a választ:
m{oldott anyag} = m{oldat} * C{m/m} / 100 %
Én tömegkoncentráció alatt azt értettem, amit te vegyes koncentrációnak neveztél. Én úgy emlékszem, hogy a tömegkoncentráció definíció szerint az adott komponensnek az oldat/keverék egységnyi térfogatára vonatkoztatott tömege. (Lehetne parciális sűrűségnek is nevezni.)
Hasonlóan az hogy az anyagmennyiség-koncentráció az adott komponensnek az oldat/keverék egységnyi térfogatára vonatkoztatott anyagmennyisége. A tömeg- előtagot az utóbbitól való megkülönböztetés végett tettem hozzá a válaszban. Annak kiszámításához a komponens moláris tömegére is szükség volna.
Az általad c{m/m} és c{V/V} jelekkel leírt mennyiségeket inkább tömegtörtnek és térfogattörtnek nevezik, szokás őket százalékban is kifejezni. Persze ezekre is használják időnként a koncentráció kifejezést.
A lényeg, hogy így a feladat nem teljesen egyértelmű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!