Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémia! A szénhidrogének...

Kémia! A szénhidrogének szubsztitúciója?

Figyelt kérdés

Szóval az lenne a kérdésem, hogy ugye a CH molekulákat reagáltatom mondjuk klór molekulával. És elvileg minden H-atomok ki tudok cserélni HCl-re.

De miért lesz ilyen a képlet?

CH4 + Cl2 = Ch3Cl + HCl

CH3Cl + Cl2 = Ch2Cl + HCl

CH2Cl+ Cl2 = ChCl3 + HCl

CHCl3 + Cl2 = CCl + HCl

Hogy jönnek ki ezek a képletek?

Köszönöm a válaszokat! :)

2013. okt. 9. 14:21
 1/3 anonim ***** válasza:

Gyorsan összedobtam egy ábrát, ezen lobban látszik amit mondani akarok:

[link]

Tehát, vagy 1db szénatom, amin kezdetben 4 hidrogén van. Ezeket elemi klórgázzal le lehet cserélgetni (én a melléktermékként képződő HCl-t nem rajzoltam oda sehova). Az a lényeg, hogy a szénnek mindig 4 kötésének kell lennie. Az elején mindegyiken H van, de utána ha lecserélünk egyet, akkor az összegképlet már CH3Cl, utána még eggyel csökken a hidrogén és nő a klór, lesz CH2Cl2 és így tovább míg az összes kötésen klór nem lesz (CCl4).

2013. okt. 9. 16:43
 2/3 A kérdező kommentje:
Kedves válaszoló, nagyon szépen köszönöm a választ, végre megértettem. Ha tehetném 1-nél többször is felpontoználak!! :))
2013. okt. 9. 18:07
 3/3 anonim válasza:
Megtettem helyetted is:)
2013. okt. 22. 16:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!