Ha hirtelen kialudna a Nap, meddig maradnánk életben?
Én nem lennék ennyire optimista.
A jellemzők:
1. A fény hiánya.
Nem lenne tök sötét, mert a csillagok azért adnának némi fényt; ill. amíg működik a világítás, addig nem lenne olyan veszélyes a helyzet.
2. Hőmérséklet-csökkenés.
A nappalokhoz képest éjszakánként több fokot szokott csökkenni a hőmérséklet pár óra alatt; így ha ez folyamatosan történne, akkor nyáron még ki lehetne húzni talán egy hétig is, de télen annyi... Pár nap alatt meglenne az a -100.
A fűtéshez iszonyatosan sok gáz, szén, fa stb. kellene; a megugró kereslet és a nehezebb kitermelés miatt az árak az egekben lennének. És ezek is elfogynának rövid időn belül. Új energiaforrások? Hááát... A napenergia felejtős, ugyebár, pedig jelenleg ez a legelterjedtebb, ha jól tudom, a többi alternatív energia kevésbé. De teljesen mindegy, mert ezeknek is felszökne az ára, úgyhogy csak igen kevesen tudnák megfizetni hosszabb távon. (A világ lakosainak 70 vagy 80%-a szerintem tutira nem, és a "maradék" többsége sem sokáig.)
Az óvóhelyek kiépítése ilyen körülmények között enyhén szólva is nehézkes. És egyes emberek gátlástalan pénz- és hatalomvágyát figyelembe véve (meg a világban jelenlévő korrupciót) párszáz (vagy max. párezer) ember megszedné magát ezeken a projekteken, és vissza is élnének a monopol helyzetükkel.
És van egy olyan sanda gyanúm, hogy a levegő sem lenne ingyen, azt is csak kereskedelmi forgalomban lehetne kapni piszok drágán. (Kb. úgy képzelem el, mint ahogy a Total Recall [Emlékmás] c. filmben volt; szóval ezzel akár totális diktatúrákat is ki lehetne építeni.)
Plusz ugyebár a katasztrófák idején jellemző fosztogatások és egyéb bűncselekmények is elszaporodnának még az elején...
Na, jó, befejeztem a sápítozást.
És remélem, idén nem lesz megint "világvége", bőven elég volt tavaly. :D
Na igen, ugye nem beszéltünk a
- nyilvánvaló anarchiáról, a társadalmi és gazdasági rend széthullásáról, (nagyon gyorsan megváltozna a pénz és a különböző javak értéke)
- hatalmi versengésről, ami a túlélésről is szólna, nem csak a hatalomról,
- a valószínű polgár- és egyéb háborúkról,
- és a környezeti katasztrófákról. Állandó esőzések és havazások, viharok a megváltozott hőegyensúly miatt (Amíg az óceánok fűtő hatása érvényesül), a közlekedés nagyon gyorsan szinte lehetetlen lenne, stb.
Hát ha a vonzása is, a részletekbe nem mennék bele, de nagyon gyorsan lakható föld se lenne.
Ha csak a fénye (hője), akkor komplex anarchia az éppen optimális helyzetben lévők között. A többség beleőrülne, aztán meghalna (magától, vagy mástól). A végeredmény a totális pusztulás, mert gyorsabban zajlik, mint az ember társadalmi reakciósebessége.
A konkrét időtartamokkal nem vesződnék, a kisugárzást, hővesztést, légköri jelenségeket és hatásait modellezni azért nem könnyű. A többi meg találgatás.
Mélyebb pincékben, metróalagutakban, barlangokban akár
hetekig is elélhetne az emberiség 1-2%-a.
Nem fulladnánk meg, vagy legalábbis csak nagyon, nagyon, nagyon sokára. Azért a légkör rendkívül brutális oxigén mennyiséget tartalmaz - ahhoz, hogy ezt mi lecsökkentsük olyan 10-14% környékére (ahol már problémás számunkra a lélegzés) sok száz, de szerintem inkább ezer év kéne. A jelenlegi légkör oxigén mennyisége majd egy milliárd év fotoszintetizálásának az eredménye, mi emberek hírből sem használunk annyi oxigént, hogy ezt gyorsan megváltoztassuk :)
Pláne, hogy a "konkurencia" (az állatok) gyorsan kipusztulnának.
De legalább lenne mirelit hús :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!