Szent Mihálykor keleti szél?
És megoldotta! Ezt is! Berta, az örök nambervan! :-)
(most még a toplistán is – nem véletlenül! :-)
Persze, hogy nem véletlenül: Wadmalac valószínűleg szabin volt a múlt héten, merthogy nem írt. (Én legalábbis nem láttam válaszát.) Scepticről nincs tippem, az ő írási szokásait nem ismerem; vagy amennyire igen: rapszodikus. :D
Javítás: Némbör one, nem "nambervan". :P
http://www.youtube.com/watch?v=3Y04a5Yahy0
A helyesírásra minden kategóriában kéretik ügyelni. :D
"Némbör one"?? Na jó, BW, itt a vége: most már biztos, hogy provokálsz, ezt már csak direkt lehet. Oda van írva: Némber One. Ez a címe. Mert "némber", ééérted!...
(Egyébként természetesen nekem is eszembe jutott, hogy némbervan-t írjak neked, és kifejezetten azért nem tettem, mert már Geszti ellőtte. :-)
Áááá... Egyszerűen hihetetlen vagyok... :(((
Nem direkt volt, nem provokáltalak; egyszerű figyelmetlenség, vagy mittudomén. Pedig direkt megnéztem, hogyan írandó a cím; csak hát közben McGesztenye már darálta is a szöveget, én meg jól összehoztam a kettőt. :D
De iiigen, ééértem, eddig is értettem, hogy "mert némber". :D
(Ha még nem tűnt volna fel eddig, kifejezetten szeretem a különböző nyelvi játékokat. :)
Engem egyébként egyáltalán nem zavar, ha egy már "ellőtt poént" mond valaki (legalábbis amíg meg nem unom).
Annyira már biztos ismersz, hogy tudd, az agyam egy jókora része zenékből áll. :D
Egy kisebb rész pedig "idézetekből", amiket használok is adott esetben. Ezt viszont te nem tudhatod, édes, jó Lajosom. :D
(Tudom, nem pont így, de nem akartalak lehajnalkámozni. :D)
Eszembe jutott egy régebbi kérdés szintén a népi megfigyelésekkel kapcsolatban:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Csak hogy egy kicsit ON is legyek néha, legalábbis félig-meddig. :D
"Nem direkt volt, nem provokáltalak; egyszerű figyelmetlenség"
OK, nyilván, én sem gondoltam komolyan, csak már unom, hogy azt a szövegemet, hogy a monogramodból a W a "Vadász, Vadász..." rövidítése, és most éppen ezt találtam ki helyette. :-)
"(Ha még nem tűnt volna fel eddig, kifejezetten szeretem a különböző nyelvi játékokat. :) "
Igen, néha valóban van az embernek egy ilyen benyomása... :-)
Én is. (Bizonyos értelemben a tegnapelőtti nyalizásaimat is idevehetnénk, de akkor ki kellene tenni a 18-as karikát... :-)
"Annyira már biztos ismersz, hogy tudd, az agyam egy jókora része zenékből áll. :D
Egy kisebb rész pedig "idézetekből", amiket használok is adott esetben."
Akkor nem csak a nyelv iránti érdeklődésben hasonlítunk. :-)
"OK, nyilván, én sem gondoltam komolyan, csak már unom, hogy azt a szövegemet, hogy a monogramodból a W a "Vadász, Vadász..." rövidítése, és most éppen ezt találtam ki helyette. :-)"
Ezen besírtam... :D
(Pedig már én is unom a szövegedet, de a V + V = W most újdonság. :)
Látod, látod, mennyivel jobb, hogy általában humorosan fogom fel a dolgokat? (A te megfogalmazásodban "elröhögöm".) Máskülönben most nekiállnék hüppögni, szipogni, veszekedni, esetleg még verekedni is... :D
Apropó: Nemrég a szótagolós kérdésnél említettél valamiféle kivételeket, idézlek: "Ha már kivételeket akart, akkor ennél érdekesebb és "igazibb" kivételeket is lehetne mondani – de ezeket most nem mesélem el, mert még kikapok (ráadásul BW meg besírna :-)."
Nem akartam ott rákérdezni, mert a kérdező elég morcosnak tűnt, de most megteszem, mert e kérdés gazdája láthatóan nem az a morgós fajta. :)
"Igen, néha valóban van az embernek egy ilyen benyomása... :-)"
Ó, szóval tényleg feltűnt neked is? Gratulálok, Mr. Holmes. :D
"Én is. (Bizonyos értelemben a tegnapelőtti nyalizásaimat is idevehetnénk, de akkor ki kellene tenni a 18-as karikát... :-)"
Öööizé... Most direkt visszaolvastam néhányat, de azokban pont nem találtam szójátékot vagy hasonlókat. Akkor most milyen is az a "bizonyos értelemben"? :O
[Egyébként tényleg bosszantó volt, ugyanakkor vicces is; grat a leleményességedhez, már ami a változatosságot illeti. :)
Még az is eszembe jutott, hogy ha esetleg egy kívülálló (aki nem ismer minket, hogy állandóan csipkelődünk, ill. nem tudja, hogy "vezeklésnek" szántad azt az ámokfutást) végigolvassa a válaszaidat, azt hiheti, hogy be akarsz vágódni nálam... :D ]
"Akkor nem csak a nyelv iránti érdeklődésben hasonlítunk. :-)"
Mi a csuda?... Erről az oldaladról még nem mutatkoztál be, pedig volt rá minimum 10 hónapod. :P
(Egyetlen kérdésben emlékszem egy-két "próbálkozásodra", de arra is, hogy azokkal a linkekkel volt valami nyűgöm.)
Ja, és akkor már csak 5.168.347.921 dolog van, amiben _nem_ hasonlítunk. :D
(Fogadjunk, hogy nem olvastad ki rendesen a számot. :D)
> Apropó: Nemrég a szótagolós kérdésnél említettél valamiféle
> kivételeket, idézlek: "Ha már kivételeket akart, akkor ennél
> érdekesebb és "igazibb" kivételeket is lehetne mondani – de
> ezeket most nem mesélem el, mert még kikapok (ráadásul BW meg
> besírna :-)." Nem akartam ott rákérdezni, mert a kérdező
> elég morcosnak tűnt, de most megteszem,
Hát nem túl izgi, csak van olyan hogy "esztétikai típusú
elválasztási elv"
OH.282.:
"A régies írásmódú magyar családnevekre is érvényes az az
esztétikai típusú elválasztási elv, amelyik felülírja a
szótagolást. Ennek értelmében a kettőzött betűket hangértékükre
való tekintet nélkül szét kell választani: Medgyes-sy,
Des-sewffy, valamint toldalékos alakokban: Pap-pot, Kis-sék,
Szél-lért. A -ffy végű családnevek kettőzött/betűje azonban
nem válik szét, mivel az összetételi határon való elválasztás
szabálya mindennél erősebb: Dessew-ffy, Jenő-ffy, Pál-ffy.
Kivételes elválasztásának látszik a Batthyány családnév:
Bat-thyá-ny, valójában azonban csak őrzi a benne található
egyszerűsítést.
Az Ady, Fáy, Vay típusú nevek elvben elválaszthatók, hiszen két
szótagból állnak, de mivel az elválasztáskor csak egy betű
maradna a sor végén, illetve kerülne át a sor elejére,
érvényesíteni kell az esztétikai szempontú elválasztást, tehát
nem szokás megszakítani ezeket a neveket.
(...)
Az idegen írásmódú tulajdonneveknél is érvényesülhet az
elválasztás esztétikai elve. Példa erre Nietzsche és Maupassant
neve. A szótagolás szerinti elválasztás *Nie-tzsche
/nícse —> ní-cse/ és *Mau-pa-ssant /mópaszan —> mó-pa-szan/
volna, ám az esztétikai elven alapuló helyes formák a magyar
helyesírási szabályzat szerint: Nietz-sche és Maupassant.
A két elválasztási mód közül az első kivételes, a második szabályos."
Hát csak ilyesmikre gondoltam.
> "Én is. (Bizonyos értelemben a tegnapelőtti nyalizásaimat is
> idevehetnénk, de akkor ki kellene tenni a 18-as karikát...
> :-)"
>
> Öööizé... Most direkt visszaolvastam néhányat, de azokban pont
> nem találtam szójátékot vagy hasonlókat.
Nem, itt a "nyelvi játék" és a "nyalizás" jelentéseinek közös
halmazára gondoltam, de ne feszegessük... :-)
> [Egyébként tényleg bosszantó volt, ugyanakkor vicces is; grat
> a leleményességedhez, már ami a változatosságot illeti. :)
> Még
Köszi, igyekeztem... (Mármint vicces és változatos lenni. Azt nem
mondom, hogy bosszantó is, bár... :-) Vö: csillagszemű juhász
http://www.youtube.com/watch?v=ShLPwZHhvh8&t=8m55s )
> az is eszembe jutott, hogy ha esetleg egy kívülálló (aki nem
> ismer minket, hogy állandóan csipkelődünk, ill. nem tudja,
> hogy "vezeklésnek" szántad azt az ámokfutást) végigolvassa a
> válaszaidat, azt hiheti, hogy be akarsz vágódni nálam... :D ]
Persze simán. A bevágódni akarás hiteles látszatának igényét is
szem előtt tartva már igazán szép teljesítmény viccesnek és
bosszantónak lenni, ugye? Ez már művészet volt, elismerem.
> "Akkor nem csak a nyelv iránti érdeklődésben hasonlítunk.
> :-)"
>
> Mi a csuda?... Erről az oldaladról még nem mutatkoztál be,
> pedig volt rá minimum 10 hónapod. :P (Egyetlen kérdésben
No de hát, kérem, a Helyesírás kat.-ban vagyunk! – Már csak nem fogok OFFTOPIKOLNI???!!... :-D
> emlékszem egy-két "próbálkozásodra", de arra is, hogy azokkal
> a linkekkel volt valami nyűgöm.)
(Csodálod, hogy nem folytattam?... :-)
> Ja, és akkor már csak 5.168.347.921 dolog van, amiben _nem_
> hasonlítunk. :D (Fogadjunk, hogy nem olvastad ki rendesen a
> számot. :D)
(Ha nem olvastam volna, akkor abban is hasonlítanánk, vagy ez lenne az egyik különbség az ötmilliárd-százhatvannyolcmillió-háromszáznegyvenhétezer-kilencszázhuszonegyből?...)
<Hát nem túl izgi, csak van olyan hogy "esztétikai típusú elválasztási elv"
Huhh, hát tényleg nem volt túl izgi... De becsületesen (vagy becsülettel?) végigszenvedtem. :)
"mivel az elválasztáskor csak egy betű maradna a sor végén, illetve kerülne át a sor elejére,
érvényesíteni kell az esztétikai szempontú elválasztást, tehát nem szokás megszakítani ezeket a neveket."
Na, ez ismerős. Korr-Rektor úr szokta volt emlegetni, csak köznevekkel. Legalábbis azok a példák maradtak meg a fejemben.
"Hát csak ilyesmikre gondoltam."
Köszönöm szépen a felhomályosítást. :)
<Nem, itt a "nyelvi játék" és a "nyalizás" jelentéseinek közös halmazára gondoltam, de ne feszegessük... :-)>
Aham, értem. És oké, ne feszegessük.
[Látom, te is jó vagy abban, hogy még tovább rontsd a helyzetet... :D]
<Köszi, igyekeztem... (Mármint vicces és változatos lenni. Azt nem mondom, hogy bosszantó is, bár... :-) Vö: csillagszemű juhász>
Összevetettem. Mint tudjuk, ezzel is elérted a célodat... :D
<Persze simán. A bevágódni akarás hiteles látszatának igényét is szem előtt tartva már igazán szép teljesítmény viccesnek és bosszantónak lenni, ugye? Ez már művészet volt, elismerem.>
Hát ja. Olyan "húzd meg, ereszd meg" stílus. Mindent csak mértékkel.
"No de hát, kérem, a Helyesírás kat.-ban vagyunk! – Már csak nem fogok OFFTOPIKOLNI???!!... :-D"
Nem, nem, dehogyis. Te olyat soha. Én sem. Látod, ebben is hasonlítunk: szabálykövető, fegyelmezett magatartás. :D
"Csodálod, hogy nem folytattam?... :-)"
Bizonyos szempontból nem, mert hát normális ember nem erőlteti azt, amivel láthatóan nem ért el sikert, sőt. Másfelől viszont amilyen rendületlenül, kitartóan szoktál ragaszkodni az álláspontodhoz, hát akár nyomhattad volna tovább a borzadályaidat. (Remélem, azért _normális_ zenéket is kedvelsz, nem vagy teljesen ízlésficamos. :D)
"Ha nem olvastam volna, akkor abban is hasonlítanánk, vagy ez lenne az egyik különbség az ötmilliárd-százhatvannyolcmillió-háromszáznegyvenhétezer-kil
encszázhuszonegyből?..."
:D
Az első. Úgyhogy most tapasztalható a különbség.
ja, borzadályok voltak a linkek? már nem is emlékszem. biztos direkt voltak olyanok.
ma a kicsi gyere velem rózsát szednit énekeltem a kocsiban, ez elmegy? meg utána persze a boldogság gyere haza
egyébként meg lehet, hogy emilrulezt is fogok ma, ha hazamegyek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!