Az üvegházban milyen hatás játszodik le?
Olvastam,hogy hasonló mint az üvegházhatás (ugye a nevét is erről kapta tudtommal) de mégis más, miben más illetve milyen hatás játszódik le pontosabban?
Az üvegházhatással tisztában vagyok.
Ha valami egy adott hullámhosszra nem átlátszó, akkor ott el is nyel, illetve sugároz is. A sugárzása a hőmérsékletétől függ, ha egyenlő a hőfoka a környezet hőfokával, akkor amennyit elnyel, annyit ki is sugároz, tehát nem változik a hőmérséklete.
Az üveg a primőr uborka sugárzását elnyeli, és melegszik tőle. Az uborka nem a 4K-es világűrrel áll sugárzási kölcsönhatásban, hanem a jóval melegebb (de azért az uborkánál hidegebb) üveglappal. Így, mivel a kisugárzását az üveglap viszont-sugárzása részben kompenzálja, nem hűl annyira, mintha fedetlen lenne.
>Az üvegházhatással tisztában vagyok.
-Azzal még a tankönyvszerzők sincsenek tisztában :)Itt például [link] a 89. oldal bal felső sarkában van egy kísérlet az üvegházhatás demonstrálására, de valójában köze nincs hozzá a jelenségnek :) Helyesebb volna üvegházhatás helyett üvegféltető-hatásnak hívni, csak az nem olyan frappáns. Ugyanis a fóliasátorban is melegebb van, pedig a PE fólia átengedi az infrasugárzást - de megakadályozza a meleg levegő megszökését. Tehát az üvegházban döntően nem az üvegházhatás miatt van melegebb, hanem a fóliasátor-hatás miatt :) Igaz, némileg melegebb az üvegház a fóliasátornál, főleg csillagos éjszakákon, mikor a légkör átlátszóbb az infravörös tartományban.
Amiben különböznek még, hogy a légkör vastag és gáz állapotú, tehát a szén-dioxidnak nincs olyan egyértelmű hőfoka, mint az üveglapnak, a hőátadás lépcsősen történik a világűr felé, minden külsőbb réteg egyre hidegebb.
A másik lényeges különbség, hogy az üveg szinte minden kisugárzott energiát megfog, a szén-dioxidnak, a metánnak, a vízgőznek pedig elnyelési sávjai vannak csak, azaz bizonyos hullámhosszak akadálytalanul kijutnak, csak a többinél működik ez a részleges visszasugárzás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!