Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fizika: rezgések, segítesz?

Fizika: rezgések, segítesz?

Figyelt kérdés

Egy 6 cm amplitúdójú szinuszos rezgést végző tömegpont az első félperiódusban 0,001s alatt veszi fel kétszer egymás után a 3 cm-es kitérést. Mekkora a rezgés frekvenciája?

Biztos pofon egyszerű feladat, de már régen tanultam a rezgéseket, és egyszerűen elfelejtettem.

Felvettem egy kitérés-idő grafikon, amin ugye egy szinusz függvény látható. Akkor ennek az első félperiódusa az ugye csak az x tengely feletti rész.. A függvény a legmagasabb értéket 6 centinél veszi fel, és logikus, hogy még ebben a félperiódusban kétszer metszi a 3 centit.

Ha jól értelmezem, a második metszésnél lesz az idő 0,001s. Találtam egy képletet a függvénytáblában, amiben szerepel kitérés, amplitudó, periódusidő, és egy t.

Ha ebből a periódusidőt kiszámolom, onnan már pofon egyszerű lenne meghatározni a frekvenciát.

DE mit írjak a képletben a "t" helyére? Így néz ki a képlet: x= A*sin(((2*pi)/T)*t), ahol x a kitérés, A amplitudó, T periódusidő, és kis t gondolom az lenne, hogy mennyi idő alatt éri el a tömegpont ekkora amplitudójú és periódusidejű rezgés esetén a kitérést.

De a feladat azt írja, hogy 0,001 s alatt veszi fel kétszer egymás után a kitérést. Szóval nekem nem az első kitérés van meg.

Ha ezt elosztom kettővel, akkor sem az első kitérést kapom meg.

A kérdésem az lenne, hogy mit írjak a t helyére?

Elnézést kérek hogy ilyen hosszú lett.

2013. szept. 18. 18:55
 1/5 anonim ***** válasza:

"Ha jól értelmezem, a második metszésnél lesz az idő 0,001s. "

Azt hiszem nem így kell értelmezni. Szerintem, ha az első előfordulásnál indítom a "stoppert", akkor a másodikig ennyi idő telik el. Ha így gondolkozom, erre a megoldásra jutok:

[link]

Bocsánat, ha tévedtem.

2013. szept. 18. 20:37
 2/5 Wadmalac ***** válasza:
Izé, lényeges kérdés. Ugyanazt a kitérést, oké, de ugyanabban az irányban? Marhára nem mindegy frekvenciában egy 2-es szorzó ide vagy oda. :)
2013. szept. 19. 12:01
 3/5 anonim ***** válasza:

"első félperiódusban"

Azt hiszem így egyértelmű.

2013. szept. 19. 12:05
 4/5 anonim ***** válasza:

Azóta a privátban kérdezett másik feladatod is felkerült a nettre:

[link]

2013. szept. 20. 12:15
 5/5 Wadmalac ***** válasza:
#3: Igaz. Csak a lényeget nem vettem észre. :)
2013. szept. 20. 13:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!