Sebesség és idő grafikonról hogy tudok utat számítani?
Az út a sebesség és az idő szorzata, erről a grafikonról hogyan tudom kiszámítani a megtett utat? Elvileg az ábrán látható "hegyek" -nek (amiket piros négyzettel jelöltem) a területei az egyes utak. Itt az ábra:
Szia.
Geometriával tudod a megtett utakat kiszámolni.
Egyszerűen a grafikon és értelemszerűen a t tengely által határolt területeket kell kiszámolni, s mivel meg van adva a beosztás, ezért pitagórasz tétel segítségével és a háromszögekre illetve téglalapokra vonatkozó területképletekkel tudod őket megkapni.
Az elsőnek pedig igaza van, mert ahol túlmutat a sebesség az 1m/s on ott csak tippelni lehet a sebesség nagyságára.
üdv
28/F
LastOne.Left
Görbe alatti terület. Avagy deriválás.
Mivel fel van osztva szépen 3szögekre, így könnyű dolgod van.
Ellenben, amikor negatív a sebesség, akkor az is pozitív útnak lehet számolni, hiába hátrafelé megy.
Javítás: A görbe alatti terület az integrált.
A görbe meredeksége a derivált, ami jelen esetben, a sebesség (y) változás adja meg a időben (x), azaz a gyorsulást.
"Az út a sebesség és az idő szorzata,"
Nem. A sebesség és az idő szorzata a gyorsulást adja meg. Az út az a sebességnek és időnek a hányadosa.
Persze!
"A sebesség és az idő szorzata a gyorsulást adja meg."
4 km/h sebességgel egyenletesen gyalogolok 2 órát, akkor 8 m/s^2 a gyorsulásom.
Ne játszd a h..-t, mert egyszer még úgy maradsz!!
v=s/t, ebből s=v*t
mértékegységekkel: 1m = 1m/s* 1s
A gyorsulás definíció szerint a=v/t (illetve pontosabban a=dv/dt).
Egyébként tényleg a görbe alatti területet kell kiszámolni (de ezt logaritmikus skála nem lehet közvetlenül megcsinálni!), illetve integrálni kell a függvényt, ahogy más az előttem szólók is mondták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!