Induktív ellenállás lehet komplex szám?
No meg, ha valaki ráér elmagyarázná nekem, hogy mi történik a tekercsben, amikor légmag helyet vasmaggal mérek? Vasmagnál nőtt az ellenállás, miért?
A mágneses tér indukál polarizációval egy ellentétes irányú teret, ami csökkenti az áramerősséget és ez fogható fel úgy, mint ha az ellenállás nőne? Akkor viszont az egész azért van, mert a vasmag mágneses permeabilitása nagyobb, mint a levegőé?
Reaktanciának hívják és igen, lehet, váltó áram esetén.
Hát az ilyen irányú tanulmányaim elég régiek. Azért megpróbálok részben válaszolni a kérdésre. Remélem jól emlékszem dolgokra.
Ugye egyenáramnál pusztán csak az ellenállás (rezisztencia) értelmezhető. Váltakozó áramnál nem csak ellenállás van, hanem az áramerősség és a feszültség fázisát eltoló hatás is, ezt hívjuk reaktanciának. Attól függően, hogy milyen irányba tolódik el a kettő egymástól ez lehet induktív reaktancia (vagy induktív ellenállás), vagy kapacitív reaktancia (vagy kapacitív ellenállás).
Ezek mind ohmban mérendők, és mindig valós számot jelentenek.
A rezisztencia és a reaktancia együtt képezi az impedanciát. Az impedancia egy olyan komplex szám, aminek a valós részét a rezisztencia (ellenállás), a képzetes részét a reaktancia (induktív, kapacitív ellenállás) adja.
Z = R + i*X
Ebből fakadóan az induktív ellenállás, azaz az induktív reaktancia nem lehet komplex szám. Azt érdemes megnézni – és ilyen irányú ismereteim eléggé elvesztek már –, hogy egészen pontosan mit mértél, mit számoltál. Mert gyanítom, hogy te valójában impedanciát mértél, és akkor ennek a valós része az ellenállás, a képzetes részének nagysága a reaktancia.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
> No meg, ha valaki ráér elmagyarázná nekem, hogy mi történik a tekercsben, amikor légmag helyet vasmaggal mérek?
Huhh… Ez is nagyon messziről rémlik csak. Ugye a vasmag esetén ugye magában a vasmagban is indukálódik (örvény)áram, amely visszahat a mágneses mezőre, így ez ellenállásként fog jelentkezni a primer körben.
Köszönöm a válaszokat!
Egyenáramnál mértem ellenállást, illetve váltónál impedenciát és ebből számoltam ki az induktív ellenállást:
X_l=sqrt(Z^2-R^2)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!