Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen kapcsolat van a biodive...

Milyen kapcsolat van a biodiverzitás és a bioszféra stabilitása között?

Figyelt kérdés
2013. szept. 16. 20:19
 1/3 anonim ***** válasza:

Erre én is kiváncsi vagyok - nem vagyok ökölógus, nem vagyok naprakész a dologban, de biofizikusként érdekel a kérdés, pl. hálózatkutatási szempontból is.

Tudtommal általánosan van egy ilyen föltételezés -hipotézis, hogy van valamiylen összefüggés de tudtommal elég nehéz direkt adatokkal alátámasztani.

De számomra kérdés... mi az a biodiverzitás - számít mennyi van az egyes fajokból, vagy csak a számuk? és milyen összefüggésekröl beszélhetünk értelmesen definiálható módon? Pl. meg tudsz zavarni egy ökorendszert úgy, hogy a biodiverzitás konstans marad? Akkor kevésbé fog sérülni a robusztussága, mintha csökkenne?

Annyit tudok, a kisérleti ökölogia nehéz dolog.

Egy fizikus szemszögéböl, alig van olyan ökorendszer, amit "egyszerünek" lehetne nevezni, már egy réten is csomó olyan (lényeges) folyamat van, amit csak nagyon nehezen v drágán lehet mérni. A legtöbb helyszínen van éves ciklus is, ami igen hosszúvá, drágává teszi a kísérleteket.

Vannnak például hideg hegyi tavak, ahol viszonylag áttekinthetõbb a dolog, és a halászat miatt még pénzt is lehet leakasztani a kutatásra. (Pályáztam egy ilyen helyre FOban)

Mindenesetre én itt kezdeném - kellemes éjszakai olvasgatást:-)

[link]

2013. szept. 17. 00:02
 2/3 A kérdező kommentje:
köszönöm a segítséget :)
2013. szept. 17. 13:37
 3/3 anonim ***** válasza:

A biodiverzitás bolygószinten két dologra hat:

1. Működési megbízhatóságra - funkcionális redundancia, párhuzamos utak a biogeokémiában és a szabályozásokban.

2. Funkció felosztás, specializáció révén a működési hatékonyság és ezzel összefüggésben az alkalmazkodóképesség, rugalmasság szempontjából.

Modellek jól illusztrálják ezeket, de persze bioszféra szintű bizonyító kísérletekre nincs lehetőség.

2014. okt. 27. 13:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!