Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Számítsuk ki a bioszféra...

Számítsuk ki a bioszféra térfogatát?

Figyelt kérdés

A bioszféra elvileg a tengerszintről +9000 méter -9000 méter (az ábra szerint a tk-ban) tehát akkor r=18000m

Na most ha egy gömb alakot veszünk és abban helyezzük el (ugye a föld geoid alakú de most jó lesz a gömb is szerintem) akkor elvileg: 4*18000m^3*pi/3=

24429024474.31 köbméter?

Na igen ez így jó (?) de ha azt vesszük számitásba,hogy csak a gömb felszín alatt és felleti része élő nem maga az egész térfogatú gömb akkor azt,hogy is kell kiszámítani?

2013. jún. 7. 14:40
 1/7 A kérdező kommentje:
Vagy ez így is helyes?
2013. jún. 7. 14:41
 2/7 szpeti1991 ***** válasza:
A bioszféra az Földön élő élő szervezetek összessége. Nem hiszem, hogy ennek van térfogata (illetve nem tudjuk kiszámolni, becsülni igen, de az már elég durva tudomány), de ha arról beszélünk, hogy hol lehetséges élet, akkor esetleg megfelelő lehet ez a plusz-mínusz 9 km. Bár nem vagyok biológus.
2013. jún. 7. 16:35
 3/7 A kérdező kommentje:
Pedig a 12.-es Lénárd féle tankönyvben van benne,kicsit én is furcsállotam.
2013. jún. 7. 16:48
 4/7 szpeti1991 ***** válasza:
Egészen pontosan a bioszféra a Föld szféráinak (atmoszféra, litoszféra, hidroszféra) azon része, ahol élet van. Így megfelelő lehet határokkal behatárolni, ezt hőmérséklettel, nyomással, oxigénmennyiséggel szokás belőni.
2013. jún. 7. 17:05
 5/7 anonim válasza:

Szerintem rosszul számoltál, mármint az elgondolás a rossz,mert te az egész bioszférát 1 gömbnek nézted.

Szerintem úgy volna a helyes hogy:

4*(R+9000m)^3 * Pí 4*R^3 * Pí

------------------ - ----------- = x (és x-et még

3 3

szorozd meg 2-vel.)

Ahol Föld gömbalakú,R a Föld sugara.Az eredményt m^3-ben(Köbméterben) kapod meg.

2013. jún. 8. 10:42
 6/7 anonim válasza:

Utolsó vagyok, bocsi,látom nagyon eltolódott az egyenlet. Így kommentírásnál tök korrektnek tűnt. Leírom szavakkal érthetően:

Kiszámolod a Föld térfogatát,amelynek sugarához(R) hozzáadsz 9000m-t, majd kiszámolod a Föld térfogatát sima R-rel. Ezt kivonod az előzőből és az eredményt(x) megszorzod 2-vel.

2013. jún. 8. 10:44
 7/7 anonim ***** válasza:
A Lénárd-féle tankönyv már akkor is szar volt, amikor írták.
2014. márc. 6. 20:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!