Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki ha megkérhetném,...

Valaki ha megkérhetném, levezetné miért ez az eredmény jött ki ehhez a feladathoz? (lent a link)

Figyelt kérdés

[link]

Előre is köszönöm a segítséget!

2013. szept. 16. 18:31
 1/8 anonim ***** válasza:
Ő… Szívesen megnézném a feladatot, de nekem az imagerz.com nem akar betölteni. Lehet, hogy csak átmeneti üzemzavar, de esetleg adnál egy másik linket?
2013. szept. 16. 22:23
 2/8 A kérdező kommentje:

nem tudom mi lehetett az imagerz-zel, de természetesen itt van egy másik link: [link]

Nagyon megköszönöm ha megnézed a feladatot... :)

2013. szept. 17. 00:00
 3/8 anonim ***** válasza:

Itt egy jót kellene integrálni.

De azt is akkor, ha homogén lenne a töltéseloszlás a szálon.

De itt a másik töltés odahelyezésével a vezetőszálon igencsak inhomogén lesz a töltéseloszlás (bár szimmetrikus).

Per pillanat kemény feladatnak gondolom.

Ez nem is középiskolai feladat, ugye?

2013. szept. 17. 00:25
 4/8 ChefBa ***** válasza:

Szia ahogy az előttem lévő írta integrálással megoldható,de szerintem van egy könnyebb és gyorsabb megoldás is.

Ha feltesszük, hogy a szálon a töltéseloszlás homogén, akkor a szál minden pontja által kifejtett coulumb erőnek az y tengelyre eső részei kiejtik egymást, mert a pontöltés pont a szál közepénél van. Így csak végeredményben x irányú coulumb erő marad, ami a szál minden pontjában ugyanakkora és ezért a szál helyettesíthető egy pontöltéssel. Így a testre ez az erő és a gravitációs erő hat. Kiszámoltam nem jön ki,viszont a gondolatmenetben szerintem nincs hiba.

2013. szept. 17. 06:38
 5/8 ChefBa ***** válasza:
Jobban belegondolva nem kell homogén töltéseloszlás, elég ha csak szimmetrikus, az y tengelyes erők eredője akkor is nulla. Az x tengelyesekének meg egy a szál közepére tett pontöltésével kéne megegyeznie.
2013. szept. 17. 06:50
 6/8 anonim ***** válasza:

ChefBa, homogén eloszlás esetén kiszámolhatnád 3-4 darab 1 cm-es szakaszt pontszerűnek tekintve az erők x-komponensét. Szerintem ez nem jó gondolat menet. Viszont az tényleg egyszerűsít, hogy a szimmetria miatt elég az erők x-komponensét kiintegrálni. (Ha a kérdező nem tanult ilyet, akkor sok apró részre bontani, és a részek hatását külön összeadni.)

Viszont a vezetőszál esetén a töltés eloszlás nem homogén. Az egyforma töltések utálják egymást, és kimenekülnek a szál két végére, és akkor már csak 3 ponttöltést kell nézni. Amúgy sajnos így 3 nagyságrenddel kisebb eredmény jön ki…

2013. szept. 17. 07:08
 7/8 ChefBa ***** válasza:

Szia!

A feladat szerintem a középiskolás kék példatárból van, így tuti, hogy nem kell integrálni.

Szerintem a töltéseloszlás tuti nem olyan, hogy a két szélére mennek a töltések, ez akkor lenne jó, ha a szálon 2 db elemi töltés lenne.

Egy lehetséges megoldás szerintem.

Bontsuk fel a szálat végtelen sok pontra, mindegyik pontnak saját töltése és saját távolsága van a ponttöltéstől. Így mindegyik pont saját F erővel hat a ponttöltésre.

Az y irányú erők kiejtik egymást ezért csak az x irányúakkal foglalkozunk. X irányban a távolság állandó, a megadott 2cm egyedül a töltéssűrűség változik. Amit ha összegzünk az egész szálra a szálon lévő össztöltést kapjuk.

Így a példa két ponttöltéssé redukálódik.

Ha valamit elbasztam kérlek szólj.

2013. szept. 17. 08:57
 8/8 anonim ***** válasza:
Ó, ez a jó öreg Moór Ágnes fizika példatár? :)
2013. szept. 17. 18:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!