Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A nátrium-jodid vizes oldata...

A nátrium-jodid vizes oldata és a jód benzines oldata milyen fázisban vannak?

Figyelt kérdés
homogén,heterogén vagy kolloid?

2013. szept. 6. 15:31
 1/3 anonim ***** válasza:

Szerintem mindkettő homogén:

Az első esetben egy oldatot kapsz, a második esetben pedig egy színes lötyit (de az is oldat).

2013. szept. 6. 16:39
 2/3 A kérdező kommentje:

köszönöm, szerintem is homogén, a probléma az hogy a munkfüzetben 4 féle asszociációs feladatba a c válasz a hleyes ami azt jelent hogy mindkettő heterogén.

nem értem hogy miért és ezért is tettem fel ide a kérdést.

szerintem az első esetben a nátrium és a jód hidratálódik z oldatba a második esetben cak simán elkeverednek a molekülák de nem hiszem hogy előri a kolloid szintet bármilyek a kettő közül

2013. szept. 6. 19:26
 3/3 anonim ***** válasza:

Szerintem is homogén.

1. eset: A só feloldásával vízben egyszerű oldat keletkezik. A folyamat során lezajló disszociáció (hidratáció): NaI = (H2O) = Na+(aq) + I- (aq).

2. eset: A szilárd jód kristályokat feloldva benzinben lila oldatot kapunk. A folyamat a benzint alkotó paraffinok apoláris tulajdonságaival magyarázható.

Tudtommal egyébként az oldatok alapból homogének. Abban az esetben lehet csak helytálló a megoldás, ha a keletkező keverékünk szuszpenzió. Ez viszont 99,99999%-val kizárható. Jód benzines oldata sosem lesz szuszpenzió:)

2013. szept. 9. 23:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!