Nátrium-klorid bontása elektrolízissel?
Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim:
Az elektrolízishez a NaCl-t meg kell olvasztani.Az olvadáspontot lecsökkentjük úgy,hogy kalcium-kloriddal keverjük össze.
Milyen arányban?
Összekeverjük,majd felolvasztjuk.
Hány °C-on olvad?
Beleengedjük a drótokat,és belevezetjük az áramot.
Mekkora feszültség kell hozzá?(akkumulátor töltőt használok,ami max.15 V-ot képes generálni.)
A keletkezett anyagok:klórgáz,fém nátrium és fém kalcium.A klórgáz a keletkezéskor ki is száll belőle.
Az aktív szén megköti a klórgázt?
A nátriumot és a kalciumot hogyan lehet szétválasztani?
Nagyon remélem,semmien szabályt nem szegtem meg ennyi kérdéssel,várom a válaszokat.
Üdvözletem Kornél!
Ha a Downs eljárás részletei érdekelnek:
CaCl2 _ 58-59% _ _ Nacl _ 41-42%. Olvadáspont 600°C , munkahőmérséklet 660°C.
Grafit anód, gyűrű alakú vaskatód. Az elektródok között vashálóból készült diafragma van, úgy van kiképezve, hogy gyűrű alakú felfordított vályút képez a katód felett. Itt gyűlik össze a nátrium, melyet vascsövön a át a cellán kívülre vezetnek. A gyűjtőedényben a nátrium 200°C -ra hűl, és Ca, és Na2O válik ki belőle, melyet leszűrnek. A cella áramerőssége 24000 A, feszültsége 5,7 - 8 V. Áramhatásfok 78-80%, energiaszükséglet 11,4 kWh/kg nátrium.
Itt egy link:
A fő probléma a klórgáz. Hogy te, és környezeted túl is élje a kísérletet, inkább NaOH olvadék-elektrolízist javaslok.
Már 310-330 °C körül el lehet végezni, de az áramhatásfok csak 40-45%.
Utóirat Wadmalac részére.
Működne a dolog, ha van otthon egy-két kupica higany, és valami vákuum-desztilláló ketyere.
Hát ha a nátrium a lényeg, akkor a víz tényleg útban van. :)
Mindenesetre szerintem a fémnátrium beszerzése ugyan szintén nem egyszerű, de tutira gazdaságosabb, mint otthon kivegyészkedni.
Hali!
Ezeket az ipari dolgokat elég otthoni körülmények közt megvalósítani a hozzávalók és az előállítandó körülmények miatt. Nem tudom, pontosan mi a célod vele. Fém nátriumot már a Vaterán is lehet kapni, ha jól láttam a múltkor.
Üdv.
Találtam egy képet, így néz ki egy Downs-cella:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!