Szemszínek kialakulása (kék, szürke és zöld)?
Figyelt kérdés
Miért alakultak ki ezek a szemszínek,ha a barna volt az eredeti?Anyukámnak kék a szeme,de a szüleinek barna szeme volt,viszont a családban felmenőknél sok volt a kékszemű.Anyukám szeme kék,apámé barna,de az enyém szürke.A nővérem féltestvérem,neki zöld a szeme,de anuykámé kék,és az ő apjának is barna szeme volt.
Anyukám esetében tudom,hogy valamiféle ¸¸recesszív allél˝ -ról van szó,amit értek is,de a kék szem hogyan jött létre(szintén kérdés a másik 2 szemszín esetében is)?A nővérem és az én esetem nem tiszta.
#szemszín-zöld-kék-szürke
2013. aug. 31. 20:59
1/4 anonim válasza:
Már volt néhány hasonló kérdés, ezek közül a sok hasznos link miatt ezt ajánlom figyelmedbe:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__45..
Plusz a Wikit kiegészítésnek:
2/4 anonim válasza:
Nektek azért más a szemetek szine, mert titeket a postás bácsi csinált
3/4 anonim válasza:
Vannak olyan genetikai tulajdonságpárok, amelyekben az egyik domináns, a másik recesszív. Ilyen a kék (és árnyalatai) valamint a barna szemszín. A kék szeműnek két "kék" kromoszómája van, a barnának vagy két barna, vagy egy barna egy kék. Két barna szemű szülőnek úgy lehet kék szemű utódja, hogy mindketten a "kék" kromoszómájukat adják. Ha nekik ilyen van, akkor az ő felmenőik között biztosan volt kék szemű, többnyire kettő is. Viszont olyan barna szemű szülőknek, akiknek mindkét (vonatkozó) kromoszómája "barna", csak barna szemű utódai lehetnek. Az árnyalatok egyéb résztulajdonságok változataiból adódnak.
4/4 anonim válasza:
szia. nekem sötétbarna szemem van (anyum, apum barna szemü), a férjemnek jégkék )nagyon világos, a lányunknak pedig szürke, amikor sir akkor kékes szinü. amugy én is kerestem már ilyeneket és kiderült, hogy a kék szem vérfertőzés eredménye
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!