Hogyan terjed az elektromos mező?
Mindkét kifejezés ellen és mellett lehet felhozni érveket. Valóban, a mező 2 dimenziós, a tér meg 3. Ugyanakkor az anyagszemléletet jobban hangsúlyozza a mező. Tehát ez egy egyszerű nyelvtani vita, ezért az az okoskodó és ostoba, aki az egészet elkezdte, az pedig nem én voltam. Nekem tök mindegy, ki minek hívja, egyikbe sem kötök bele.
Ugyanakkor még mindig nem sikerült elmagyaráznod, hogyan hoz létre az áram elektromos mezőt (vagy teret).
Hű, itt nagy kavarodások vannak a fejekben!
Az áram (ha egyen-), akkor körkörös mágneses teret hoz létre maga körül. (Nem csak a tekercs...)
Az igaz, hogy "minden töltéssel rendelkező részecskének van mezeje", de nyugvó esetben a pozitív atommagok mezeje/tere kioltja az elektronokét.
Az áramkör zárásakor elektromos feszültséget hozol létre, azaz a telepből adódó elektromos teret. Az lényeges, hogy nem csak a vezető belsejében, hanem az egész rendszer körül is felépül egy elektromos (és a mozgó elektronok miatt mágneses) erőtér.
Sőt! Az elektromos energiát az a külső elektromágneses tér hordozza. Ajánlott utánanézni a POYNTING-vektornak. Itt az energiaáramsűrűség vektor az E és B vektoriális szorzatával arányos. Igazából ez "dől meg" és emiatt a vezető felületére merőleges összetevő is létrejön, így értelmezhető a Joule-hő is.
Tehát igazad van, ez az eletromos erőtér fénysebességgel épül fel, de ez nem az áram maga. Az elektronok mozgása nem lesz olyan gyors.
Itt a baj azzal van, hogy van egy ókori nyárfagyökér a hozzászólók között, aki ahelyett hogy egész egyszerűen tudomásul venné, hogy szarul tudja, azóta is azt hajkurássza, hogy én vagyok a nyomorult, mert megemlítettem hogy hülyeséget beszél...
Nem nyelvtani vita kedves "barátom", csupán képtelen vagy belátni hogy hülye vagy hozzá...
"Ugyanakkor még mindig nem sikerült elmagyaráznod, hogyan hoz létre az áram elektromos mezőt (vagy teret)."
Elektromos teret nyugvó elektromos töltés és változó mágneses tér hoz létre.
Mágneses teret pedig mozgó elektromos töltés és változó elektromos tér hoz létre.
Ezeket tovább nem magyarázzuk (legfeljebb valamilyen absztrakt elmélet, pl. a kvantummechanika különböző ágai keretében).
És hülye még hozzá a teljes angolszász világ is, mert ők sem képesek felfogni, hogy a "field" az csak két dimenziós, tehát el kellene fogadniuk a BME őskövületeinek csalhatatlan döntését, és át kellene keresztelniük a dolgot "electric space" névre.
Szerintem írj egy petíciót az ügyben a Brit Királyi Akadémiának, hátha felvesznek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!