Hogyan terjed az elektromos mező?
Én csak elektromos ill. mágneses teret ismerek. Mezőn a birkák, marhák legelnek.
Magában a vezetőben elektron áramlás folyik. Ez az áramlás hozza létre a vezető körül az elektromos teret. Melynek iránya függ a vezetőben folyó áram irányától, nagysága a vezetőben folyó áram nagyságától.
Nálunk egyetemen egy egész tárgy épül az elektromos tér, mágneses tér megmagyarázásra, nem szívesen írkálnék. Javaslom valamely BME-s jegyzet (még mielőtt csipkednének, közöm nincs a BME-hez), írás tanulmányozását. Ne wikit, sokszor nem pontosan fogalmaz.
Úgy érzem keveredés, és értelmezési eltérés van a fogalmak között, több válaszoló és a kérdező részéről is.
Itt csak a te fejedben van nagy keveredés. Én már meg sem lepődöm, hogy a mai oktatási rendszer színvonala mellett milyen emberek tanulnak egyetemeken. ez a mondatod például komplett zagyvaság:
"Magában a vezetőben elektron áramlás folyik. Ez az áramlás hozza létre a vezető körül az elektromos teret"
Az áramlás maga semmiféle elektromos teret nem hoz létre. Legfeljebb mágnesest. De ehhez nem kell egyetem, csak középiskolás fizika.
Az meg, hogy te nem ismered (el) a "mező" szót, igazából teljesen jelentéktelen probléma. Ha Maxwellnek meg az összes angol tudósnak megfelelt az angol "field", ami magyarul "mező"-t jelent, akkor még biztos vannak a világon pár millióan, akiknek szintén megfelel. Emellett eltörpülnek a te birkaproblémáid.
Jajj de tudtam, hogy valaki belebotlik a field szó szerinti mező magyar megfelelőjébe... :D:D:D
Tudni illik, a 90-es években az akkori Műegyetem, és Kandó vezető doktorált tanárai megegyeztek abban, hogy az összes ezentúl kiadásra kerülő tankönyvben a mező szót térre írják. Mivel amint írtam a "mezőn a bikák meg a marhák legelnek". Azóta Magyarországon "hivatalosan" is elektromos illetve mágneses TÉR, mivel a mező fizikailag nem megfelelő az angol szó helyett. Tehát elektromos és mágneses TÉR van. Érted-e?
Lehet, hogy a 80-as években tanultad a szakmát, van még mit bepótolni, tudod nem árt magad tovább képezni, hogy naprakész legyél.
És igenis elektromos teret hoz létre...
Mágneses teret, árammal átjárt tekercs hoz létre...
Nem. Elb_tam, előbb hülyeséget írtam.
Pontszerű töltésnek elektromos tere van. Pont. :D
Aha. tehát az egész világon mindenki hülye, csak a Műegyetem tanárai helikopterek. Kicsit hasonlít ez az IMF ellen vívott szabadságharcra :)
Na, mondjad, te Műegyetemet vagy Kandót végzett okostojás, hogyan hozza létre az áram az elektromos teret? Maxwell törvényei rémlenek valamennyire? Ha nem, lapoz fel egy középiskolás fizika tankönyvet.
Értetlen és egyszerű vagy mint egy neutron.
Mint írtam, (és ha bele gondolsz is logikus) az elektromos tér angol nevéből, a field fordítására FIZIKAILAG nem megfelelő a mező szó. Úgy látom nem esett le, hogy miért döntöttek így bő 10 éve. Nem az angol field szóval van baj...
Mivel a mező egy sík felületet jelöl a magyar nyelv szerint, az elektromosságban pedig térbeli, 3 dimenziós kiterjedésről beszélünk, ezért "törölték" el a mai szakzsargonból, és tankönyvekből a "mező" szót. Egyszerűen nem pontos a megnevezés. Nem tudom, mit kell ezen lovagolni, és miért kell belekötni harmadjára is...
"Nem tudom, mit kell ezen lovagolni, és miért kell belekötni harmadjára is..."
Neked pedig igazán a dolgok lényegét sikerült megfogni a mező vs. tér problémával. Jár a gratuláció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!