Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mivel foglalkozik a mineralogu...

Mivel foglalkozik a mineralogus (PONTOSAN)?

Figyelt kérdés
Érdekel az ásványtan es tudni szeretném hoogy mivel foglalkozik a mineralogus. Légyszives segitsetek!

#Mineralogia #mineralogus #asvanytan
2013. aug. 26. 09:12
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
89%
2013. aug. 26. 09:30
 2/15 szpeti1991 ***** válasza:
Ásványokkal.
2013. aug. 26. 10:10
 3/15 imco ***** válasza:
Gyakorlatilag a geológusoknak az ásványtanra specializálódott változata. Mo.-on nem is tudom, hogy képeznek e mineralogust. Ilyen képzés talán legközelebb Kolozsváron van a Babes-Bolyain.
2013. aug. 26. 14:20
 4/15 A kérdező kommentje:
Scrptic es imco, koszonom a valaszokat! Szpeti, nemmondod! :D
2013. aug. 27. 07:46
 5/15 szpeti1991 ***** válasza:

Nem tudom milyen választ vártál?

De mivel tanultam ásványtant, ezért akár kifejthetem, hogy ásványok rendszertanával (különböző szempontok szerint), ásványok külső és belső tulajdonságaival, kémiai összetételével, mikro- és makro jellemzőivel, a kristályosodás módjával stb.

Szóval mindennel, ami az ásványokhoz tartozik.

Vagy idézzük a wikipédiát:

- kristálytan/kristályalaktan – a kristályok alaki sajátságait rendszerezi,

- kristálykémia – a kristályok belső szerkezetére vonatkozó ismereteket tárgyalja,

- kristályfizika – a kristályok fizikai (például optikai) sajátságait írja le,

- ásványkémia – az ásványok kémiai tulajdonságait tanulmányozza,

- ásványgenetika – az egyes ásványfajok és ásványtársulások keletkezésével és településkörülményeivel foglalkozik.

- ásványrendszertan a kémiai és kristályszerkezeti rokonságuk alapján csoportosítja az ásványokat, ismerteti az ásványfajok alaki, rácsszerkezeti, fizikai és kémiai tulajdonságait, valamint keletkezési körülményeit és fontosabb lelőhelyeit.

Én ezt tudod, hogy hogyan tudnám röviden összefoglalni? Úgy, hogy ásványokkal foglalkozik. És ezt írtam a válaszomban is.

2013. aug. 27. 09:30
 6/15 anonim ***** válasza:

Szvsz ha az ásványtan érdekel, akkor legalább már ezeket kellene tudnod az ásványtantól - ha viszont ezeket sem tudod, akkor miért írtad, hogy érdekel, ha azt sem tudod, mi az ami érdekel? Tetszik az elnevezése?

Mind1, nem kell válaszolni, csak furcsa ez így számomra.

2013. aug. 27. 10:33
 7/15 imco ***** válasza:

Nem azt nem tudja, hogy mi az, hogy ásványtan. Az érdekli, hogy mit csinál a mineralogus.

Egyszerűen fogalmazva valóban ásványok vizsgálatával. Ehez persze társul egy komolyabb geológiai háttértudás ami nem árt az ásványok genetikájához.

Aztán, hogy miket csinál pontosan?

Optikai és ércmikroszkópos viszgálatok.

Nagy-műszeres vizsgálatok, úgy mint elektron mikroszondás, DTA (diferrenciál termikus), röntgen pordiffrakicós viszgálatok... stb.

Szerintem inkább kutatási területen lehet vele elhelyezkedni mint az iparban. Pl egyetemeken. Főleg azért mert a technikai háttér megteremtésének komoly anyagi vonzata van. Nem egy optikai mikroszkópra gondolok, bár egy normális abból is több százezres tétel. Viszont egy XRD vagy egy mikroszonda sok-sok tízmilliós nagyságrend. Egy kezemen megtudom számolni, hogy hány darab van az országban ezekből a cuccokból.

Van egy barátom aki Kolozsváron végzett és mineralogus. Ahogy látom, hogy ő miket csinál, amelett, hogy tanít, nagyjából erről van.

2013. aug. 27. 14:37
 8/15 imco ***** válasza:

*szó

Hát ez lemaradt :)

2013. aug. 27. 15:07
 9/15 anonim ***** válasza:
Én is úgy voltam vele milyen szuper lesz ásványtant tanulni itt egyetemen,de most valahogy elment tőle a kedvem pár gyakorlat után...:D
2013. szept. 10. 20:49
 10/15 A kérdező kommentje:

Kedves szpeti!

Igen, az ásványtan részeit tudom. Igaza volt imconak, engem a mineralogusi munka érdekel. Csak azért irtam a nemmondodot, mert már a kérdés kifejtésénél mondtam h érdekel. De azért köszönöm :)

2013. szept. 24. 06:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!