Hogy tudom kiszámítani egy oldatban lévő háromértékű sav koncentrációját a pH ismeretében?
Figyelt kérdés
3-as pH-jú foszforsav oldat koncentrációját szeretném meghatározni. A disszociációs állandók ismertek (2,15;7,20;12,37), a disszociálatlan sav mennyiségét viszont nem tudom, így az egyenletben két ismeretlen van.2013. aug. 15. 16:56
1/2 anonim válasza:
Hát felírhatod a három disszociációra az egyensúlyi állandót, aztán a többi:
[H^+]=[H2A^-]+2[HA^2-]+3[A^3-](ez a töltésmegmaradásra szól)
c=[H3A]+[H2A^-]+[HA^2-]+[A^3-](ez pedig az oldatban lévő egyes ionok/molekulák koncentrációjáról ad összefüggést, gyakorlatilag tömegmegmaradás)
2/2 Banc válasza:
Hát nem vagyok nagyon gyakorlott, de az egyenletek levezetése után az jön ki, hogy:
[H^+]*[PO4^3-]/[H3PO4]=191,5
és tudjuk:
[H^+]=10^-3
[PO4^3-]=[H^-]
Ezt levezetve az jön ki, hogy [H3PO4]=5,22*10^-15
De szívesen venném, ha valaki ennek utánaszámolna :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!