Nagyon nem értek a csillagászathoz, szóval lehet, hogy buta kérdés, de mekkora egy csillag, vagy hullócsillag?
Ma anyum hullócsillag nézegetés közben kérdezte ezt. Én azt mondtam, hogy akár egy kisebb városnyi méretű is lehet. Anyum meg jóval kisebbre tippel, mert azt mondta, amikor még iskolás volt, egyik osztálytársa bevitt földrajz órára egy kődarabot és mondta, hogy az egy meteor, mert látta leesni.
A tanár meg megerősítette, hogy tényleg az, és kapott egy ötöst. Azt tudom, hogy vannak kisebb darabok, amik tényleg elérik a Földet és becsapódnak, de amiket ez égen látunk, jóval nagyobbak. De kb mekkorák? Pl mekkora volt az, ami végzett a dínókkal?
A csillagot ne keverjük a hullócsillagokkal, a kettőnek köze nincs egymáshoz. Egy kisebb csilalg is jóval nagyobb, mint maga a Föld. A hullócsillag kifejezés onnan ered, hogy látszatra olyan, mint ha egy csillag lehullana. Ugye régen azt se tudták, hogy a csilalgok égitestek, csak azt, hogy azok valami világító pontok az égen.
A meteoroidok mérete rendkívül széles skálán mozoghat. (Megjegyzés: az űrben keringő kisebb szilárd testeket hívják meteoroidnak. Nem meteornak, nem meteoritnak, hanem meteoroidnak. Ha egy meteoroid belép a Föld légkörébe, és fényjelenséget produkál, akkor nevezzük meteornak, vagyis népiesen hullócsillagnak. Amikor meg esetleg a maradványa lehull a földfelszínre, onnantól már meteoritnak hívják.)
Egyébként méretileg azokat a szilárd testeket nevezzük meteoroidnak, melyek mérete kisebb egy aszteroidánál vagy kisbolygónál. Minimális mérete kb. egy porszem nagysága, maximális mérete pedig olyan 10-20 méter körüli. Ami ennél nagyobb, azt már aszteroidának hívják.
Ami a dínókkal végzett, az egy aszteroida volt. Bár egyértelműen nem tudni, hogy mekkora lehetett, de kb. 10 km-re becsülik az átmérőjét.
Köszi! :)
Még annyit kérdeznék, hogy az amit mi hullócsillagnak látunk (tehát meteoroid, ha jól vettem ki) az akkor mekkora? Mármint ne érts félre, felfogtam h porszem és 10-20 méter közötti, de amit mi látunk innen a Földről, az akár porszem méretű is lehet, vagy az nem látszik el "idáig"?
Az értem, hogy elég, és hogy attól olyan fényes, hogy mi is láthassuk, de abból kiindulva, hogy egy porszem méretű dolgot, akkor is nehezen veszek észre ha pár méterre van tőlem, nemhogy kilométerekre felettem, akkor azok a hullócsillagok inkább a 10-20 méteresek, vagy legalábbis méteresek, vagy ugyanúgy látjuk a porszem méretűeket is? Remélem érthető :D
Meteoroid, ami alapból kint kering a világűrbe, lehet egész pici porszem és ennél jóval nagyobb, több 10 méter átmérőjű is.
Amikor ez behatol a légtérbe, akkor a súrlódás miatt felhevül és világítani kezd. Ez a meteor, és ezt hívják népiesen hullócsillagnak.
Ha be is csapódik a földfelszínbe, akkor lesz belőle meteorit.
Van még az aszteroida is, ami a kisbolygót jelent. Olyan mint a meteoroid, csak sokkalta nagyobb, több 10, vagy akár több 100 kilométer átmérőjűek is lehetnek.
Az üstökös pedig egy nagy méretű, egy nagy meteoroid, és egy aszteroida közötti nagyságú égitest, ami rendszerint nem csapódik be sehova. Ugyanis a csóváját nem akkor látjuk, amikor beér a Föld légkörébe, hanem akkor, amikor megközelíti a Napot. Mert a Nap fényének hatására felhevül, és gázokat bocsájt ki magából. Ezeket a gázokat látjuk, amikor üstököst látunk. Több nap mire elhalad, és magát az üstökös magját (az égitestet) nem is láthatjuk szabad szemmel. Tehát a hullócsillagot nem szabad összekeverni az üstökössel.
És hogy anyukád osztálytársa tényleg egy meteoritot vitt volna be, hát eléggé kétlem... mivel borzasztóan nagy sebességgel esik be, és a legtöbbje rögtön el is hamvad a légtérbe. Többször jött már be a légtérbe nagyobb meteor, mégsem érte el a földfelszínt, még a kisbusz nagyságúak se érnek földet, pedig azok világszenzációk szoktak lenni. De azért persze lehetséges, hogy tényleg meteoritot hozott be, de akkor biztos, hogy nagyon régi lehetett, nem hiszem hogy szabad szemmel látta beesni :)
És ezzel vigyázni kell, mert ha talál valaki egy meteoritot, vagy egy régi ókori vagy kőkorszaki tárgyat, akkor önként kötelessége odaadni a magyar államnak, hogy berakják a múzeumba. Aki ezt nem teszi meg, azt súlyosan megbüntetik. Tehát ha te találsz valami majd a későbbiekben, akkor arról síri csöndbe hallgass! És ezt most nem ijesztegetésből mondom. Mert az biztos hogy nem tarthatod meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!