Mi lehet ez a kristály amit az utcán találtam fél kilós világos lila-fehér az alja pedig zöld? SOS nagyon érdekel! És mennyit ér?
Ez tényleg ametiszt, vagyis a kvarcnak egy lila színű változata. Ez egy valóban kemény ásvány, a Mohs-skálán 7-es.
Egy ásvány börzén biztos eltudod passzolni, de pár ezer forintnál ne számíts többre érte. Szerintem 2-3 ezernél nem ér többet.
Gondolom az alján valami réztartalmú rész produkálja a zöldet.
Jól néz ki.
Szerintem polcdísznek többet érsz vele, mint eladásra.
Elég homályosak a képek. Nehéz így megmondani mi lehet az a zöld az alján. Lehet, hogy az már maga az anyakőzet, amin ülnek a kristályok. Ebben az esetben lehet, hogy csak propillitesedett már az egész. De ilyen szép nagy kristályok pl sokszor gránit pegmatitokban fordulnak elő. Így az is lehet, hogy valamilyen káli-földpát változat. Mikroklin például.
Egyébként mivel kvarcról van szó (tehát SiO2), a Cu szerintem inkább feketére festené. A réz-oxidok általában feketék. De lehet esetleg egy kis vanádium is beépülve a kristályrácsba. A berillnek (ami egy színtelen ásvány) a smaragd nevű drágakő változata is attól zöld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!