Hogy juthat fel a freon az ózon rétegbe, ha a moláris tömege jóval nagyobb, mint a levegőé?
A gázoknak van egy olyan jó tulajdonsága, hogy minden bármely elegyedik bármely más anyagi minőségű gázzal (a Brown-mozgás okán).
Ha nincs jelentős légtömegmozgás (pl. egy szobában), valóban van egyfajta szétválás (a nehéz komponensek leülnek az aljára). Azonban a légkörben folytonosan fújnak a szelek amik felkeverik a rétegeket. Épp ezért megjelenhetnek a nehéz komponensek a felsőbb légrétegekben is.
Legalábbis, ez az én elméletem.
Tényleg jó kérdés. Valami diffúzió vs. gravitáció harc zajlik a levegőben, és az áramlások is folyamatosan keverik. :) Bár a nitrogén és oxigén közt kisebb a különbség, mégsem rétegződnek ki. Arról még nem találtam infot, hogy magassától függően változik-e az arány.
Mondjuk kissé gyanús, hogy az összes olcsó és hatásos vegyszert, adalékot, festéket kikiáltják súlyosan környezetszennyezőnek, hogy aztán a helyébe valami sokkal drágább lépjen, ami ráadásul sokkal rosszabbul látja el a feladatát. :)
Úgy van ahogy az # 5-ös írja.
Pl a szén-dioxidnak is nagyobb a sűrűsége a levegőnél, még sincs a földfelszínen X cm tömény CO2 réteg, fölötte meg tiszta levegő.
Kedves kérdező, az én véleményem szerint itt bizony a lényeg nem a gáztörvény és egyéb kémiai fizikai szabályok amik lényegesek, hanem a gazdasági érdek!
Egy gazdasági érdekcsoport rátenyerelt a szakma egy szegmensére és jó kommunikációval kiverte a világból azt a változást, mely az ő érdeke volt.
Lásd: Edison féle izzók kivégzését, melyt olyan áruval helyettesítettek be, melynek akkora környezeti ártalmai vannak, hogy annak a szakirodalma hatalmas.
Lásd: higany, mint lényeges alkotója.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!