Milyen meleget bírunk elviselni?
Én nem vagyok ki, élvezem. Naponta 16-20km bringázok, reggel 8 körül az egyik fele, hazafelé délután kettő, öt óra körül pedig haza a másik fele.
És élvezem :) Egyszerűen csak a legtöbb ember szeret hisztizni - meg bent ül a légkondiban, és issza a hideg italokat, aztán nem érti, miért van még sokkalta jobban melege. Egy jó meleg tea sokkalta jobban hűt, mint bármennyi hideg innivaló.
És persze naponta két-három zuhany (legalább reggel, délután) - hogy ne legyél izzadt. Remekül el lehet így viselni a nyarat.
És nem, nem lennének tömeges halálozások. Amennyiben van elég folyadék, az emberi szervezet 50 fokban is remekül tud üzemelni, és tudja hűteni magát. Csak szinte mindenki imád hisztizni.
Bár a kedvencem, amikor beül a légkondis helyiségbe, letekeri 20-22 fokra, aztán rosszul van, ha kimegy a kinti 42-be. Na, ezt nem igazán bírja a szervezet, hogy 20-25 fokos különbségbe kerüljön fél perc alatt...
A tömeges halálozás elég körülírhatatlan fogalom.
Az biztos, hogy az idős szív- és érrendszeri betegek közt lenne csúnya világ.
Indiában nyáridőben nem ritka az 50 fok árnyékban, ehhez még 95-98%-os páratartalom is.
Európai ember úgy érzi tőle, hogy rögtön belehal, az indiaiak vidáman elvannak.
Én éltem Texasban pár évet, ott áprilistól októberig 40 fok felett volt a hőmérséklet, nyáron 50-et is elérte, és a kocsimban nem hogy klíma nem volt, de folyton túlmelegedett, szóval fújatnom kellett full erővel a meleget, hogy elszívja a motortérből..
Nem volt nagy élmény abban a ~60 fokban autózni, meg ~50 fokban sétálgatni, de tömeges halálozás? Dehogyis. Megszokás kérdése.
Ez nem rinyálás kérdése, az olyan kevésbé sportos emberek, mint én érzik a hatását, talán azok is akik egészségesnek mondhatóak, de nem sportosak, ehhez nem vagyunk hozzászokva. Úgy hallottam a ritkásabb meleg levegő miatt nehezebb a légzés, egyre nagyobb az ózonkoncentráció a talaj közelében, ami szintén elég problémás.
Az pedig más, hogy például a serpák vígabban elvannak a hegyekben, mint egy európai, de az nem azt jelenti, hogy az európaiak is tudnának lélegezni 7000 méteren, csak inkább rinyálnak. Ománban ott nőnek fel az emberek, a szervezetük alkalmazkodik a nagy meleghez, de egy 2-3 hetes 35-40 fokos hőséghez nem fog alkalmazkodni a szervezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!