Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen meleget bírunk elviselni?

Milyen meleget bírunk elviselni?

Figyelt kérdés
Most 40-42 fokok vannak és már kivan az emberi szervezet. Mekkora meleget bírunk eltűrni? Ha pl. 3 napig 50 fok lenne akkor tömeges halálozások lennének már ugye?
2013. aug. 8. 23:34
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Mivel az emberi test belső hőmérséklete kb 37 fokon kell legyen így még most 40-42 fokban tudja hűteni magát az ember plusz a szervezete is de én úgy hallottam hogy 45 fok hőmérsékleten már folyamatosan melegedne fel az ember teste amit már nem bír lehűteni így olyan mintha lázas lenne, annyira felmelegszik és 50 fok körül már komoly bajok lehetnek ha nem hűti magát az ember megfelelően. Szóval ha 50 fok körül lenne akár 1-2 napig már valóban tömeges halálozások lennének.
2013. aug. 8. 23:42
 2/11 anonim ***** válasza:
Azért vagyunk ki a 40-42 foktól, mert nem vagyunk hozzászokva. Egy barátnőm Ománban dolgozott évekig, ott például nyáron mindennapos a 48-50 fok is. Az egy dolog, hogy a külföldiek és a gazdagok légkondis helyiségekben hűsölnek, de a szegényebb néprétegek évszázadok óta vígan elvannak a melegben. Szóval 50 fok még nem kirívó a szervezet szempontjából.
2013. aug. 9. 00:04
 3/11 anonim ***** válasza:
45%

Én nem vagyok ki, élvezem. Naponta 16-20km bringázok, reggel 8 körül az egyik fele, hazafelé délután kettő, öt óra körül pedig haza a másik fele.

És élvezem :) Egyszerűen csak a legtöbb ember szeret hisztizni - meg bent ül a légkondiban, és issza a hideg italokat, aztán nem érti, miért van még sokkalta jobban melege. Egy jó meleg tea sokkalta jobban hűt, mint bármennyi hideg innivaló.

És persze naponta két-három zuhany (legalább reggel, délután) - hogy ne legyél izzadt. Remekül el lehet így viselni a nyarat.

És nem, nem lennének tömeges halálozások. Amennyiben van elég folyadék, az emberi szervezet 50 fokban is remekül tud üzemelni, és tudja hűteni magát. Csak szinte mindenki imád hisztizni.

Bár a kedvencem, amikor beül a légkondis helyiségbe, letekeri 20-22 fokra, aztán rosszul van, ha kimegy a kinti 42-be. Na, ezt nem igazán bírja a szervezet, hogy 20-25 fokos különbségbe kerüljön fél perc alatt...

2013. aug. 9. 07:06
 4/11 A kérdező kommentje:
Hát nekem a hidegfront megváltás lesz. Se klíma se semmi :D Szobámban éjszaka se megy lejjebb a hő 30 foknál.. Délután tegnap 36,4 volt :D Én ezt nem élvezem különben is utálom a nyarat, az ősz a kedvencem :D A tél miatt sem szoktam sírni. LEgalább a hideg elől fel tudsz öltözni a meleg elől meg mit cisnálsz. Vagy szereted vagy nem :D
2013. aug. 9. 07:31
 5/11 Wadmalac ***** válasza:
100%

A tömeges halálozás elég körülírhatatlan fogalom.

Az biztos, hogy az idős szív- és érrendszeri betegek közt lenne csúnya világ.

Indiában nyáridőben nem ritka az 50 fok árnyékban, ehhez még 95-98%-os páratartalom is.

Európai ember úgy érzi tőle, hogy rögtön belehal, az indiaiak vidáman elvannak.

2013. aug. 9. 07:37
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Én éltem Texasban pár évet, ott áprilistól októberig 40 fok felett volt a hőmérséklet, nyáron 50-et is elérte, és a kocsimban nem hogy klíma nem volt, de folyton túlmelegedett, szóval fújatnom kellett full erővel a meleget, hogy elszívja a motortérből..

Nem volt nagy élmény abban a ~60 fokban autózni, meg ~50 fokban sétálgatni, de tömeges halálozás? Dehogyis. Megszokás kérdése.

2013. aug. 9. 08:38
 7/11 anonim ***** válasza:
47%
A magas hőmérséklet nem veszélyes 60°C-ot is el tud viselni egy ember akár napokig hetekig. A probléma ott keletkezik, hogy ha nagyon magas a páratartalom, mert ilyenkor a testről az izzadság már nem tud elpárologni, aminek az egyik következménye, hogy feleslegesen veszítesz vizet és sókat, a másik pedig, hogy párolgás nélkül nincs hűtés, magyarán vizelettel is locsolhatnád magad kb. ugyan annyit érne.
2013. aug. 9. 09:42
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem rinyálás kérdése, az olyan kevésbé sportos emberek, mint én érzik a hatását, talán azok is akik egészségesnek mondhatóak, de nem sportosak, ehhez nem vagyunk hozzászokva. Úgy hallottam a ritkásabb meleg levegő miatt nehezebb a légzés, egyre nagyobb az ózonkoncentráció a talaj közelében, ami szintén elég problémás.

Az pedig más, hogy például a serpák vígabban elvannak a hegyekben, mint egy európai, de az nem azt jelenti, hogy az európaiak is tudnának lélegezni 7000 méteren, csak inkább rinyálnak. Ománban ott nőnek fel az emberek, a szervezetük alkalmazkodik a nagy meleghez, de egy 2-3 hetes 35-40 fokos hőséghez nem fog alkalmazkodni a szervezet.

2013. aug. 9. 10:23
 9/11 anonim ***** válasza:
95%
Régen a kohászok a nagyolvasztónál 60-70 fokos melegben dolgoztak napi 8 órát, mégsem haláloztak el tömegesen. :)
2013. aug. 9. 11:27
 10/11 anonim ***** válasza:
0%
Afrikában hány fok van? magyarországon lesz még melegebb is ennél. Lassan hozzászokhatunk az afrikai klímához! Ezért én nem aggódok a mostani meleg miatt.
2013. aug. 9. 19:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!