Mi a véleményetek az emberi gonoszságról? Mindenkiben ott van? Rosszat tennénk csak azért, mert egy "hiteles" ember utasít rá? Mit gondoltok a Milgram és a Zimbardo-féle börtönkísérletről?
Ezzel nem érték egyet. Vannak tulajdonságok, amiket örököltünk, valaki hajlamosabb az erősza
kra valaki nem, persze ezeket az örökölt tulajdonságokat a környezet befolyásolhatja akár meg is változtathatja mind jó mind rossz irányban.
Az agresszivitásnak bizonyos mértékig evolúciós szerepe van, egy erőszakosan területszerző, területvédő faj túlélési esélyei jobbak, mint egy szelíden filozofálva fűszálat rágcsáló fajnak.
A civilizáció elvileg ezt a késztetést már nem kell, hogy használja, de a háborúk éppen azt mutatják, hogy eme ősi ösztönök tovább működnek, csak "értelmes" lényként megpróbálunk racionális okokat hozzáfűzni.
A magánemberek illetve csoportok közti agresszió eme ősi ösztönnek a logikus ok nélkül maradt folyománya.
Mégsem állíthatjuk ez alapján, hogy az ember alapvetően gonosz.
Ugyanilyen megmaradt, fajfenntartó ösztön az utódvédelem, a csoportok védekező összetartása, a fajtársak segítése és még sok más.
A mérleg összességében szerintem körülbelül középen billeg.
Még annyit hozzáfűznék - az előző hozzászólással egyetértésben - hogy eltér az egyes emberek, egyes kultúrák hozzáállása az élethez.
Vannak agresszív emberek, háborúzó nemzetek. Magam is megdöbbenve tapasztaltam anno, milyen nyersek, durvák az angol gyerekek, még a lányok is. Egészen más a kép ott, mint pl. Magyarországon. Ezért nem venném egy kalap alá az embereket, és érdekelne a kísérlet(ek) eredménye kultúránként is. Szerintem lenne eltérés, nem is kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!