Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy tudok egy sorozatot...

Hogy tudok egy sorozatot függvényen ábrázolni, ha csak a sorozat tagjait ismerem?

Figyelt kérdés
Ennyit tudok róla mindössze: u = (7; 1; –8; –4; 6; 4; –7; –6; 4; 6)
2013. aug. 3. 20:15
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Sajnálom, hogy nem értek hozzá. A Geogebra (az én kezemben) ennyit tud segíteni:

[link]

2013. aug. 3. 21:12
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

#1 vagyok.

Egészre kerekítve az eredmény:

f(x)= 8 sin(x) - 1.

2013. aug. 3. 21:16
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

#1 vagyok.

Azt hiszem így már meggyőző a látvány:

[link]

és ez (így utólag) kézzel is megoldható.

2013. aug. 3. 21:46
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha nincs meg maga a függvény, akkor sehogy. Végtelen számú különböző függvény létezhet, amely az egész helyeken ezeket az értékeket adja.

(Persze az már más helyzet lenne, ha úgy szólna a feladat, hogy próbáljuk meg ábrázolni valamely tanult függvényt, amelynek függvényértékei egész helyeken ennyi meg ennyi, de ugye a feladatban ez nincs megadva. Olyan függvényből, amely egész helyeken ezeket az értékeket veszi fel, pedig végleten különböző létezik.)

2013. aug. 3. 21:48
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
A sorozat tekinthető függvénynek, amely a pozitív egészeken van értelmezve. Tehát felrajzolod az (i, a_i) pontpárokat, és már ábrázolva is van.
2013. aug. 3. 22:26
 6/6 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszi a válaszokat, megy mindenkinek a zöld kéz:) De valahogy ki lehet következtetni, hogy erről a függvényről van szó?

f(x)= 8 sin(x) - 1

Mert onnanstól kezdve behelyettesítéssel megkaphatom az x,y értékeket, de magamtól nem jöttem volna rá:(

2013. aug. 4. 07:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!