Lehetséges, hogy az általunk észlelt színeken kívül még létezhetnek számunkra elképzelhetetlen színek is?
"Abból indultam ki, hogy az agyunk kis hányadát használjuk csak, és mittudomén, éppen ezért ennyire behatárolt minden. "
Rossz kiindulási alap, egyáltalán nem igaz. Agyunk 100%-át használjuk.
A színek nem mások, csupán az agyunk reakciója egy adott hullámhosszú fényre.
Namármost, az emberi szem a teljes spektrum rendkívül csekély részletét látja:
A "Visible light" rész az, amit színként látunk - apró töredéke a teljes skálának. Azonkívül minden más is szín, csak éppen mi nem látjuk őket. A méhek, madarak látják az UV fényt is, tehát nekik ott is vannak színek, ahol nekünk nincsenek.
És lehet, hogy te az agyad csak kis hányadát használod (ha elhiszed ezt a hoax-ot, akkor mindenképpen) de az emberek teljesen kihasználják az agyukat. Nincs sosem használt terület.
Link a "10% mítoszhoz", ha már előkerült:
Érdekes, hogy mennyire beleette magát a köztudatba ez a tévhit, pedig annyira nyilvánvalóan nem igaz.
Bocsi az offért.
A vakon születettek nem nagyon tudják elképzelni a színeket, ha nem látták őket sosem. Mi sem tudjuk elképzelni a piros és a zöld, vagy a sárga és a kék keverékét, átmeneti színét. De vannak, akik látják ezeket a színeket, bár nem a szemükkel. Linket azonban csak egy színtévesztő szinesztétához tudok adni, aki olyan színeket lát így, amelyeket szemmel nem láthat.
Léteznek vak szinesztéták is, akik nem tudják megnevezni a más érzékeik által látott színeket.
Megtaláltam, amit kerestem. Vannak színek, amelyeket nem láthat a szem, de más érzék által láthatók lehetnek:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!