Előadást készítek jövő hétre a Naprendszer történetéből, és úgy átfogólag a planetológiából. Esetleges hasznos tanácsokat várnék?
17-33 közti közönségnek készül,amatőr csillagász és profi csillagászok is lesznek ott.A témnát fentebb leírtam.Az előadás valahogy így épülne fel:
A csillagok életfolyamatai és haláluk
-csillagok alapvető osztályozása
-Herzprung-Russel diagram
-A nehezebbb elemek intersztelláris térbe jutása
-nehéz elemekkel szennyezett ködök csillag és bolygóképződése
-elemek gyakorisága
-elemek űrben alkotott vegyületei
A bolygóképződés menete
-a bolygóképződés elve
A Naprendszer kezdete
-a fiatal Nap
-A kezdeti égitestek (planetezimálok,törmelék)
-a bolygók története (kiragadnék néhány csoportjára jellemző bolygót (gázbolygóknál Jupiter,k.bolygóknál Föld) és azokat bemutatnám)
A jelenlegi állapotok
-bolygók elrendeződése
-bolygók és hold rendszereik
Lehetséges folytatás
Nagyjából ennyi lenne.Ez egy igen nyers vázlat,és örülnék bármilyen építő jellegű kritikának.A hossza durván 1,5 óra lenne.Bármit lehet hozzáfűzni.Lehet mondani új vázlatpontokat,lehet elvetni meglévőket,lehet többet vagy kettőt összevonni,bármi.
Aki tud az mondhat,linkelhet érdekességeket.
Előre köszönöm.
Az ICSIP mindig jól jön ilyen esetekben.
Én a csillagok élete szekciót valahogy így csoportosítanám:
-Osztályozás (HRD, MK rendszer)
-Kistömegű csillagok fejlődése (HRD-n szemléltetve
-Nagytömegű -"-
És ezekbe bele lehet szőni a pp-, CNO-ciklust, mellékágakat, egyéb folyamatokat, illetve a fejlődésen keresztül a nehezebb elemeket.
-Populációk
ebbe bele lehet a nehéz elemekkel szennyezett intersztelláris anyagot, elemgyakoriságot.
Mindezt attól függően, mennyire akarsz belemenni a fizikába.
Pici megjegyzés, lehet, hogy csak elgépelés: az Hertzsprung, nem Herzsprung :).
Ha már bolygókról beszélünk, akkor mindenképpen érdemes megemlíteni az eddig felfedezett exobolygókat, kutatási módszereket, és azt, hogy miképpen hatnak a bolygóképződésről alkotott modelljeinkre, illetve itt meg lehet említeni az exobolygókutatás magyar vonatkozásait, a HATnet-et.
Továbba, ha időd engedi beszélhetsz az exobolygókutatás jövőjéről is: a technika fejlődésével milyen információkat nyerhetünk távoli bolygókról.
Esetleg a naprendszer felefedezésének története is érdekes lehet a görögöktől a plútó "visszaminősítéséig". Van egy csomó érdekes tudománytöténeti ankedota.
Utolsó ne legyél pesszimista!Ezek szerintem tök jó válaszok voltak mind!Ment is a felpontozás!
Köszönöm!
(Különben aki a polariszt ajánlotta annak szólok:Polariszos vagyok.:D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!