Ha készítenénk egy gépet, amellyel az agy receptorait lehetne piszkálni, mi történne? (bővebben lent)
Ne nevessetek ki, ezen tegnap este gondolkodtam, mikor szénné voltam szívva... :D
Szóval, én ilyen baromi vékony lézersugárra gondoltam, amit "belőnek" az agyba. Na most, ha ezzel bizonyos receptorokat piszkálunk, akkor azok működésbe lépnek, ugyebár? Gondolok itt arra, hogy megpiszkáljuk azt a részét az agynak, ami a mutatóujj mozgásáért felelős, és az ember reflexszerűen elkezdi mozgatni a mutatóujját. Tudom, hogy ez nagyon sci-fi, de a kérdésem az lenne, hogy ha csak úgy össze-vissza lövöldözünk ezzel a lézerrel az agyban, elképzelhető, hogy az egyén beleőrül, esetleg belehal? Először megbolygatom, hogy kéket lásson, aztán hogy savanyút érezzen, aztán rúgjon egyet... És ezt így gyors egymásutánba.
Szerintetek mi történne?
Pl. jól megpiszkálod az agytörzset és leáll a légzés meg a keringés.
Ha nem találod egyből el, akkor valószínűleg először epilepsziás rohamot indukálnál az össze vissza lövöldözéseddel és onnantól kezdve nem reagálna az egyén semmire.
Kicsit elmaradtál, mert már legalább 50 éve kísérleteznek ilyesmivel.
Persze nem lézerrel és többnyire nem embereken.
Patkánynál már olyat csináltak, hogy a labirintusban 1 másodperccel előre tudják, hogy merre fog fordulni - és lehet kapcsolni is, hogy merre forduljon.
Egyszerűen, ha egy agyterülethez hozzáérsz egy kis pálcikával, már azzal lehet ingerelni, és az történik, ami annak a területnek a funkciója.
Azt meg már elég jól ismerjük, hogy melyik agyterület mit csinál, bár mindenkinél van valamennyi eltérés.
Akkor ez azt jelenti, hogy elméletben előidézhető egy mesterséges pszichedelikus trip, mint amit az LSD okoz? Vagy mondjuk, ha a "sugár" a THC molekuláinak formáját veszi fel, és a megfelelő helyre "lőjük" (úgy tudom, a THC molekulái Y alaúak, és ezek az agy megfelelő receptoraihoz kapcsolódva idézik elő az eufórikus állapotot - tehát úgy illenek az agyba, mint kulcs a zárba), akkor akár a beszívást is imitálhatjuk? Sőt, akár alkoholos befolyásoltság is előidézhető?
De zsírkirály lenne... :D
Mondom, hogy nagyon elmaradtál!
Már jó pár ilyen kísérlet volt... nem pont kábítószer-imitációs, de egy millió féle befolyásolás.
Bármit elő lehet idézni, akár szerelmet is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!