Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki el tudná magyarázni?...

Valaki el tudná magyarázni? Elektronszerkezeti képzavar.

Figyelt kérdés

Az azonos főkvantumszámú pályák héjakat alkotnak, az azonos mellékkvantumszámú pályák pedig alhéjakat. Ezt eddig értem. Viszont több kérdésem is lenne:

Ezeken a héjakon belül még atompályák találhatóak, vagy csak vannak héjak és alhéjak?

Miért csak n-1 értékű lehet a mellékkvantumszám?

A mágneses kvantumszám értékét hogy határozzuk meg? Mitől annyi amennyi?

A mágneses kvantumszám az alakot(gömbszimmetrikus, piskóta, stb.)határozza meg?

2013. júl. 21. 11:08
 1/1 sadam87 ***** válasza:

Hierarchikusan kell elképzelned: az összes azonos főkvantumszámú atompálya alkot egy héjat, az azonos fő- és mellékkvantumszámúak pedig ezen belül alhéjakat. Tehát a héjak és az alhéjak is pályákból állnak. Olyan atompálya nincs, ami nem tartozik egyetlen héjhoz, illetve alhéjhoz se.

A mágneses kvantumszám lényegében a pálya térbeli orientációját határozza meg (bár pl. a d(z^2) pálya alakja is eltér a többi d pályáétól). Másképp fogalmazva a pálya impulzusmomentumát határozza meg egy kiválasztott irányhoz képest. Az atompálya alakját a mellékkvantumszám határozza meg.

Itt írnak arról, hogyan kell a mágneses kvantumszám értékét meghatározni. Én sajnos nem értek hozzá nagyon.

[link]

Azt sajnos nem tudom, miért csak n-1 lehet a mellékkvantumszám értéke maximum.

2013. júl. 21. 16:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!