Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Általában miért este vannak a...

Általában miért este vannak a nagy viharok?

Figyelt kérdés
***...LoL...***
2008. jún. 25. 23:20
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Konkrétumot nem tudok, de talán azért, mert este alacsony a légnyomás, és ez kedvező a viharoknak.

L.O.L. ;)

2008. jún. 26. 08:01
 2/4 anonim válasza:
100%

Szia!

Én úgy tudom, hogy méterenként fél fokkal hidegebb van, tehát egész magasan nagyon hideg van. Nyáron eléggé felmelegíti a nap a levegőt a földhöz közel. Estefelé pedig amikor már hűlik a levegő ez a hidegebb levegő a meleget felfelé nyomja ami összetalálkozik azzal a baromi hideg levegővel és ilyenkor keletkeznek a villámok.

Jégeső esetében pedig olyan hirtelen felszáll a meleg levegő, hogy a fent lévő hideg levegőnek már nincs ideje lehűlni és ilyenkor lesz jég. Én így tudom, remélem nem írtam hülyeséget.

Egyébként ha belegondolsz ezért nincs télen villámlás, mert olyankor nincs meleg levegő. :)

Remélem tudtam segíteni.

2008. jún. 26. 13:51
 3/4 anonim válasza:
100%

Szia!

Az előző vagyok, szerintem nem méterenként van fél fokkal hidegebb, mert akkor egy tízemeletes épületben már elég jó idő lenne a tizediken :)

Talán 10 méterenként vagy 100 méterenként van fél fokkal hidegebb de a lényeg amúgy ugyanaz.

2008. jún. 26. 13:57
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Nagy viharok vannak napközben is, az egész folyamat függ a hőmérsékletváltozástól, és a levegő relatív páratartalmától. Amikor nappal konvekciós (felfelé áramló) meleg levegő felemelkedik, folyamatosan hűl (1000m-enként 6 fokot csökken a hőmérséklet, felhőképződésnél más valamivel ez az érték). Ennek a levegőnek van egy relatív páratartalma, amelyből meghatározható a levegő harmatpontja. A harmatpont az a hőmérséklet, amikor a levegő 100%-os relatív páratartalmat ér el, tehát telített lesz, kicsapódik a vízgőz, így képződik az esőcsepp. Este az alacsonyabban elhelyezkedő felmelegedett párás légtömeg nagyobb ütemben hűl le, tehát hamarabb eléri a harmatpontot, így kialakulhat a vihar.Vihar akkor is kialakulhat ha hidegfront érkezik, (melegfrontra csendesebb esőzés jellemző) és a meleg levegő felemelkedik az érkező hideg légtömeg fölé. Ilyenkor csökken a légnyomás is.
2008. jún. 26. 23:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!