Fekete lyuknál ez miért így van?
Minél közelebb kerülünk úgy látszik lassulni az idő. Ha elképzelem, hogy egy ember közeledik felé, akkor a lábai ami közelebb vannak az eseményhorizonthoz, összemennek, hiszen ott lassabban jár az idő, a felsőtesténél gyorsabban. Így képzelném el, ehhez képest elvileg minden megnyúlik, miért?
Remélem érhető, hogy mit akarok kérdezni.
Ha valahol tévedek, javítsatok ki, de megpróbálom a jelenség alapjait felvázolni.
Korábban azt figyelték meg, hogy a fénysebesség állandó, attól függetlenül, hogy a megfigyelő távolodik-e a fényt kibocsátó forrás felől, közeledik-e ahhoz, és egyáltalán függetlenül a sebességtől mindig ugyanannyinak adódik.
A normál newtoni fizikábban ha egy 100 m/s sebességű testtel egy irányba halad egy 90 m/s ebességű, akkor a lasabb nyílván 10 m/s sebességet mér. Csakhogy a megfigyelések teljesen ellentmondtak ennek a fény esetében.
Ezt a problémát Einstein oldotta meg a relativitáselmélettel. Az ő megoldása: ha a sebességet magasabbnak mérjük, mint amekkorának a klasszikus fizika értelmében mérni kellene, akkor arra csak két lehetséges magyarázat adódik: vagy a mérőeszközünk hosszúsága növekszik, amellyel a fény által megtett utat mérjük, vagy számunkra lassabban telik az idő, és ezért adódik magasabbnak a fény sebessége, mint amire számítunk. A valóságban mindkét jelenséget megfigyeltük már, Einstein pedig mind az idő lassulásának, mind a hosszúság növekedésének megadta a matematikai leírását.
A másik nagy dolog, amire Einstein rájött, az az volt, hogy a gravitációnak és a gyorsulásnak ugyanolyan hatása van. A gondolatmenetének alapja a következő: ha valaki zuhan lefelé, tehát 1 g-vel a Föld középpontja felé gyorsul, akkor nincs súlya, nem érzi a saját súlyát, tehát olyan, mintha az űrben lebegne. Ha egy test a gravitációs gyorsulás irányával ellentétes irányba gyorsul, akkor arra a normál földi gravitációnal nagyobb erő hat, ha pedig a világűrben (elhanyagolható gravitáció mellett) bármilyen irányba gyorsul, akkor annak olyan hatása van, mintha gravitáció hatna rá. Ebből következően ha egy testre gravitáció van, akkor az ugyanúgy viselkedik, mintha gyorsulás hatna rá, tehát ugyanúgy megjelenik az idődilatáció, nagyobb gravitáció esetén nyílván nagyobb időkülönbséggel.
Egy fekete lyuk gravitációja pedig annyira erős, hogy tényleg akkor különbség van az esetleges űrutazó lábánál és fejénél, hogy már ebbe is belehal, mivel a szíve nem képes ellátni vérrel a teljes testét, nem olyan gyorsan áramlani a levegő, és egyéb tápanyagok, amik az életben maradáshoz szükségesek.
Remélem, nem tévedtem sehol, ha mégis, akkor pedig elnézést a rossz ingormációkért.
Decipiatur
Örülők a válaszoknak, de senki nem válaszolt a kérdésemre.
Mint már írtam a fekete lyuk jelenségei miatt, úgy képzelném el a dolgot, hogy összemegy az ember, de pont, hogy megnyúlik. Miért?
Pedig szerintem én megválaszoltam: ha közeledünk egy nagy gravitációval rendelkező testhez, vagy nagy sebeséggel haladunk, akkor a mozgási irányunk mentén megnövekszik a hosszúságunk, illetve a test és mi tömegközéppontunk között húzott egyenes mentén növekszik meg a hosszúságunk.
Talán azt értetted félre a válaszomban, hogy azt írtam, hogy a mérőszközök hossza növekszik meg. Ez így igaz, de nem csak a mérőeszköz, hanem a saját hosszunk is nagyobb lesz, ha nagy sebességgel haladunk, vagy gravitáció hat ránk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!