Milyen a kén-dioxid valódi szerkezete?
először azt hittem teljesne értem és olyan mint ami ezen a kpen látható:
aztán ez bekavarta az egészet:
szoval ez azt jelenti hogy a kémiában a legtöbb egyszerű vegyületnek is több ilyen "resonance structur"-je van?
Nem teljesen világos a dolog, elég sokat olvasgatok keresgetek neten kémiás dolgokra és nagyon sokszor egész más dolgokat találok mint a könyvben. ezt a rezonancia szerkezetet sem értem.
de enélkül akkor hogy lehet egyáltalán megérteni az egészet?(a tananyagot)
Erre egy jó mechanikai példa segít:
Képzelj el egy függőleges rugót, amire m tömegű testet helyezünk. Ha megrántjuk a testet lefelé, akkor lesz a testnek egy alsó és egy felső maximális kitérése az egyensúlyi (nyugalmi) állapothoz képest. Ezen maximális kitérésű állapotok a mechanikai példában megfelelnek egy molekula esetében két rezonancia formának (amennyiben csak két rezonancia forma írható föl egy adott molekulára).
A kulcs az idő:
A rugónál könnyen belátható, hogy időátlagban az m tömegű test az egyensúlyi állapot körül tartózkodik a legtöbb időt. Ugyanígy a molekulánál: időátlagban a molekula a rezonancia határformák átlagában tartózkodik legtöbb időt.
Van olyan, hogy adott reakcióban a molekula aktivált állapotára akár 9-11 határszerkezeti forma is felírható, azonban a lényeg ugyanaz: ezek időbeni átlaga képezi megvalósuló LEGVALÓSZÍNŰBB molekulaszerkezetet.
*"A rugónál könnyen belátható, hogy időátlagban az m tömegű test az egyensúlyi állapot körül tartózkodik a legtöbb időt."
Mivel ha minél nagyobb a kitérése az m tömegű testnek a nyugalmi álapothoz képest, annál nagyobb visszatérítő erő hat rá, ami a határállapotokról időben igyekszik visszarántani.
Megjegyzés: adott kémiai rendszer egy mechanikai rendszerrel akár párhuzamba is vonható: ezért párhuzamom a tudományos megközelítés feltételeit maximálisan kielégítik: a mechanikai rendszerekben a helyzeti, azaz potenciális energia a hajtóereje a változásoknak, kémiai rendszerekben a kémiai potenciál, azaz a kémiai helyzeti energia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!