A hidrogén égése redoxireakció?
Igen, elektronátmenet történik.
A (két) hidrogén egy (-egy) elektront ezzel H(+)-iont generálva, az oxigén felvesz két elektront ezzel O(2-)-iont generálva.
Hát a vizet azért nem jellemezném ionos vegyületként. :) Poláris kovalens kötések vannak benne, de molekularácsos vegyület. Csak az oxidációs szám meghatározásakor tekintjük úgy, mintha ionos lenne.
Viszont, ha jól látom a helyzetet, akkor némi fogalmi zavar támadt a redoxireakció körül benned kérdező (ha nem, akkor én nemértettem a kérdést, elnézést). Ez nem meglepő, mivel többféle jelentése is lehet, ez viszont sokszor nem derül ki.
Hagyományosan (Lavoisier óta) oxidációnak hívjuk az oxigén felvételt, redukciónak pedig az oxigén leadást. Ebben a fogalmi körben nem nagyon értelmezhető a redoxireakció kifejezés (legfeljebb néhány esetben). Ha jól értem, te is ebben a fogalmi körben gondolkodsz.
Viszont azóta alkottak egy modernebb, általánosabb definíciót is: az oxidáció elektronleadást, a redukció elektronfelvételt jelent. Erre utalt Silber is a válaszában. Így viszont már értelmezhető a redoxireakció fogalma, hiszen ha az egyik reaktáns (itt a hidrogén) elektront ad le, azt a másik (oxigén) fogja felvenni. Tehát a redukció és az oxidáció egymással párhuzamosan lezajló folyamatok, egymás kiegészítői.
Annak megállapítására pedig, hogy mikor zajlik redukálódik vagy oxidálódik egy anyag, vezették be a már említett oxidációs számokat. Elemek oxidációs száma nulla. Vegyületekben pedig a kötésben résztvevő elektronokat a nagyobb oxidációs számú atomhoz rendeljük, úgy tekintünk minden vegyületet, mintha ionvegyület volna. (Ahogy az előző válaszoló is írta, a hidrogén oxidációs száma +1, az oxigéné -2 lesz vízben.)
Igen,értem,én főleg azon voltam elakadva,hogy azt is oxigénelvonásnak nevezzük-e,amikor egy oxigénmolekula két oxigénatomra bomlik
O2--> 2 O
Amikor egy molekula atomokra (vagy párosítatlan elektronokat tartalmazó molekularészekre) bomlik, azt gyökképződésnek nevezzük.
A hidrogén égése is gyökös láncreakció, de az általad felírt lépés nem megy benne végbe. Az iniciáló (lánckezdő) lépés:
H2 = 2 H˙
(˙ = egy pont akar lenni, ami a párosítatlan elektront jelzi)
ezután láncátvivő lépések következnek, pl.:
H˙+ O2 = O˙+ OH˙
O˙+ H2 = OH˙+ H˙
stb.
végül lánclezáró lépéssel (lépésekkel) fejeződik be a reakció, pl.:
H˙+ OH˙= H2O
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!