Egy joule energia ekvivalens egy vírus tömegével?
Bár elég felesleges dolog, gondolom az E=mc^2 alapján akarod kiszámolni. A válasz: nem. Egy átlag vírus 10 femtogramot nyom (10^-17 kg), ezt ha megszorzod 300 000^2-nel, akkor is csak 0,0000009-et kapsz, nem 1-et.
Ignoramus
A kérdést inkább úgy lehet feltenni, hogy van-e akkora vírus, ami a tömeg-energia ekvivalencia alapján 1 J energiává konvertálható. Van ilyen vírus valóban, a wiki is hoz példát (Vaccinia vírus), de ez a vírusok közt elég nagydarabnak számít. Több nagyságrend a különbség a legkisebb és a legnagyobb vírus közt.
A Vaccinia vírus mérete egyébként nagyjából megfelel a lekisebb ismert baktérium, a Mycoplasma méretének, tehát mondhatjuk, hogy van olyan élő sejt is, ami kb 1 J energiává konvertálható.
Korábban nem is gondolkoztam azon, mennyi lehet egy vírus tömege. :) De most utána néztem, és az előttem válaszoló igazat szólt, az alábbi cikkben egy vírus tömegét 9,5 fg-nak mérték:
Persze a vírusok tömege nagyon eltérhet.
Ugyanakkor az előttem válaszoló egy számolási hibát vétett, mert a 10^-17 kg-ot (3*10^8 m/s)^2-el, azaz 9*10^16 m^2/s^2-el kell megszorozni. Ekkor pedig kb. 0,9 J-t kapunk eredményül. Tehát elmondhatjuk, hogy egy vírus tömege nagyjából megfeleltethető 1 J energiának. Ugyanakkor nem ekvivalens vele. Akkor szoktuk az ekvivalencia kifejezést használni, ha valami definícióból következően egyenértékű egy másik dologgal, pl. ha 1 kg tömegű testet 1 m/s^2 el gyorsítunk az ekvivalens 1 N-al, stb.
#3: köszi a javítást, véletlenül km/s-mal számoltam.
Ig.
"Mindenesetre elég meglepő, hogy van olyan élőlény (na jó ez a vírusnál határeset) amely a tömeg-energia ekvivalencia alapján érzékelhető nagyságú energiának felel meg."
Ez miért meglepő? Az élőlények túlnyomó többsége számunkra érzékelhető nagyságú energiamennyiséget képvisel a tömeg-energia ekvivalencia alapján :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!