Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Sík, egyenes vasúti pályán...

Sík, egyenes vasúti pályán 120 km/h-s sebességnél a gázt felengedjük és hagyjuk gurulni a szerelvényt. Hány km után fog megállni kb. a mozdonyból és 10 kocsiból álló szerelvény?

Figyelt kérdés
adatokat nem tudok adni(tömeg,surlódás,légellenállás)sajnos

2013. júl. 2. 14:29
1 2
 1/18 imco ***** válasza:
Adatok nélkül nehéz lesz! Nem ártana egy tömeg és egy gördülési ellenállás legalább.
2013. júl. 2. 14:44
 2/18 anonim ***** válasza:
Adatok nélkül nehéz jól megtippelni, talán lesz itt egy szakmabeli, aki felvilágosít. Mindenesetre szerintem 3 km, de inkább több.
2013. júl. 2. 14:53
 3/18 A kérdező kommentje:
nem tudunk, csak fogadtunk a srácokkal és most suli sincs h tanárúrat megkérdezhetnénk.aki letudná vezetni, írja már le.köszönjük
2013. júl. 2. 14:55
 4/18 A kérdező kommentje:
Ilyen tippek vannak;15,11,7,5km
2013. júl. 2. 15:03
 5/18 anonim ***** válasza:
50 km
2013. júl. 2. 16:50
 6/18 imco ***** válasza:

Ha a fantáziámra bízod, hogy milyen adatokkal számolhatok, akkor nekem 15 km jött ki.

Lássuk:

-a szerelvény tömegének 500 t vettem.

-a mozdony légellenállási együtthatóját 1-nek

-légsűrűség 1,2 kg/m3

-a vonat homlok felülete 20 m2 (hasamra ütöttem)

-gördülési ellenállási együtthatü 0,001 (wiki szerint)

Aztán olyan jó voltam magamhoz, hogy eltekintettem a csapágyakban fellépő súrlódástól stb.

Szóval csak a gördulési és légellenállással számoltam, így lett 15 km.

2013. júl. 2. 18:25
 7/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Akkor én nyertem! :) Ejnye-bejnye, nem vetted figyelembe az áramszedő-felsővezeték közötti surlódást! :D

Gondolom jó vagy fizikából..ha van időd, elárulod, hogy kb. hány perc alatt tenné meg ezt a 15 km-t? Köszönjük!

2013. júl. 2. 20:27
 8/18 anonim ***** válasza:
Ezt levezetni egyáltalán nem nehéz, de ha az ember minden adatot csak betippel akkor a végeredmény meglehetősen véletlenszerű lesz.
2013. júl. 2. 21:36
 9/18 A kérdező kommentje:
Reális az 500t, railjet 300körül van, ami viszont rövidebb.
2013. júl. 2. 21:46
 10/18 SimkoL ***** válasza:

Egy villanymozdony súlya 80 és 100 tonna között van.

Vasúti kocsi - hát igen itt nem derül ki hogy teher vagy személy, rakott vagy üres és hány tengelyes - de így látatlanban a kocsinként 40 tonna elfogadható. Bár egy rakott teherkocsi kb. 80 tonna.

Áramszedőre pedig nincs szükség mert a megálláshoz nem szükséges áram, ugyanis a levegőszelep van és az mechanikusan vezérelhető. :)

2013. júl. 2. 21:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!