Sík, egyenes vasúti pályán 120 km/h-s sebességnél a gázt felengedjük és hagyjuk gurulni a szerelvényt. Hány km után fog megállni kb. a mozdonyból és 10 kocsiból álló szerelvény?
Ha a fantáziámra bízod, hogy milyen adatokkal számolhatok, akkor nekem 15 km jött ki.
Lássuk:
-a szerelvény tömegének 500 t vettem.
-a mozdony légellenállási együtthatóját 1-nek
-légsűrűség 1,2 kg/m3
-a vonat homlok felülete 20 m2 (hasamra ütöttem)
-gördülési ellenállási együtthatü 0,001 (wiki szerint)
Aztán olyan jó voltam magamhoz, hogy eltekintettem a csapágyakban fellépő súrlódástól stb.
Szóval csak a gördulési és légellenállással számoltam, így lett 15 km.
Köszönöm! Akkor én nyertem! :) Ejnye-bejnye, nem vetted figyelembe az áramszedő-felsővezeték közötti surlódást! :D
Gondolom jó vagy fizikából..ha van időd, elárulod, hogy kb. hány perc alatt tenné meg ezt a 15 km-t? Köszönjük!
Egy villanymozdony súlya 80 és 100 tonna között van.
Vasúti kocsi - hát igen itt nem derül ki hogy teher vagy személy, rakott vagy üres és hány tengelyes - de így látatlanban a kocsinként 40 tonna elfogadható. Bár egy rakott teherkocsi kb. 80 tonna.
Áramszedőre pedig nincs szükség mert a megálláshoz nem szükséges áram, ugyanis a levegőszelep van és az mechanikusan vezérelhető. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!