A szarvast miért nem háziasította az ember?
A rénszarvast félvad csordákban tartják a lappok, nem beszélhetünk tényleges háziasításról.
A "szarvast", pedig esetleg pontosíthatná a kérdező, mert nem derül ki, hogy melyik fajra gondol.
A gímszarvasról egy érdekes cikk: [link]
Az állatok háziasításáról pedig Jared Diamond Háborúk, járványok, technikák c. könyvében olvashatsz. Amennyiben értesz angolul, akkor az alábbi linken találsz egy rövid összefoglalót: [link]
Én első generációs nevelt dámszarvast simogattam vadaskertben.
Amúgy szerintem nem éri meg tartani szemben a hagyományos állatfajokkal. A tehén ad plusz tejet, a sertés mindent megeszik. Szerintem a szarvasféléknek rosszabb a hatásfoka és válogatósabb.
A másik meg az, hogy a hímek megőrülnek szaporodási időszakban. Ezzel szoktak rosszul járni akik őzikét találnak és egy vad bakká változik a karámban.
Harmadrészt csak egy irányban hasznosítható. A húson kívül mást nem nyerhetsz ki belőle. A szarvasfélék, lovak nagy erővel is rendelkeznek, egy szarvassal sosem lehetne tehert szállítani, vagy húzni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!