Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Volt-e özönvíz a Földön?

Volt-e özönvíz a Földön?

Figyelt kérdés
Mi a tudomány mai állása ezzel kapcsolatban? Volt-e 1 vagy több, egész Földet elárasztó vízáradat? Elképzelhető-e a bibliai özönvíz létezése, amely kb. Kr. e. 2500-ban történt? És ez milyen következményekkel jár? Von-e maga után valamiféle modellváltozást a tudományágakban?
2009. okt. 12. 22:07
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

""Na jó, de akkor miért van az, hogy az erszényesek mindegyik csak délre ment, a legtöbbjük végül Ausztráliában kötött ki, a többi állat meg szétszéledt?"

A kérdés tökéletes. Ha a bárka az Ararát hegyén fneklett meg és innen rajzottak szét az állatok, hogy benépesítsék a Földet, hogy lehet, hogy Ausztráliába csak erszényes emlősök jutottak el?"

A rágcsálók, melyek méhlepényesek, éltek Ausztráliában is.

Szóval az erszényesek kizárólagos jelenléte nem igaz.

[link]

És az se igaz, hogy erszényesek csak Ausztráliában lennének. Erszényesek ugyanis Észak- és Dél-Amerikában is élnek, például az oposszum; és minden kontinensen találtak fosszilis erszényeseket.

"Az, hogy jégen esetleg át lehet kelni Ausztráliába, az egy elég gyenge magyarázat."

Valóban. Utánanéztem, és egy elmélet szerint maga az özönvíz egy jégkorszakot idézett elő, ami által a tengerek, óceánok szintje nagy mértékben alacsonyabb volt, mint ma. Így azok a szárazföldi összeköttetések megvoltak, amiről jogosan beszélsz mint szükséges előfeltétel.

"Az állatok mindig a jobb élőhely felé mennek, de nincs tervező képességük, így nem látják át, hogy sokhónapnyi szenvedés után sokkal jobb lesz. Ha például két legelő közt van egy sivatag, akkor a legelésző állat sosem fog az egyik legelőről a másikra menni, nem is fog róla tudni, nem fogja az életét kockára tenni a sivatagban."

Ha ugyancsak kiindulunk az özönvízből, akkor teljesen logikus, hogy az özönvíz után még jó ideig nem léteztek azok a sivatagok, amik most vannak. Ezek régen buja zöld növényzetet növesztettek, később sivatagosodtak el. Így hát semmiféle "sok hónapnyi szenvedés"-ről nincs szó. Az már más kérdés, hogy miért domináns egy faj az egyik kontinensen, míg egy másik a másikon. Attól, hogy ma a tenyésztett nyulak nagyszerűen megélnek a kenguruk világában, ez nem ad képet arról, hogy a múltban milyen éghajlatváltozás választotta külön ezeket a fajokat. Kísérleti vizsgálat alá kéne tenni, hogy mi az az éghajlat, amihez a kenguruk alkalmazkodnak, de a nyulak nem, illetve fordítva.

"Az állatok mindig a jobb élőhely felé mennek, de nincs tervező képességük"

Az előbbiek alapján erre nem is volt szükségük.

2009. okt. 13. 11:36
 12/23 A kérdező kommentje:

Kedves 11:04-es!

Én hiszek a bibliai özönvízben, de itt igazából nem ez a kérdés. Én csak említettem elméleteket, amelyek a kontinensek szétválását gyors mozgásként is tudják magyarázni, úgyhogy a lassú, évmilliók alatt szétvált kontinensek elmélete nem egyedülálló.

"Mikor olvastam a kérdést azt hittem csak az alapjára vagy kíváncsi."

Jól hitted. Bármilyen özönvízelméletet kíváncsian várok, a Bibliától függetleneket is természetesen. Tegnap 22:29-es vetette fel Nóé bárkáját és a kenguruk Ausztráliába jutásának "lehetetlenségét", így nyilván kitaglaltam, hogy milyen elméletek vannak erre vonatkozólag is. Kíváncsian várom, h te milyen tudományos özönvíz-elmélet(ek)ről tudsz, nem kell itt Noé bárkájára asszociálni.

Egyébként kezdem úgy érezni, h inkább nekem tesznek fel kérdéseket, mint h az én kérdésemre válaszolnának. További kérdéseidet szívesen megválaszolom, ha válaszolsz a fő kérdésre, illetve a te magad kérdését felteszed egy újabb fórumon belül. Ne kanyarodjunk el a témától.

2009. okt. 13. 11:52
 13/23 anonim ***** válasza:
70%

"Én hiszek a bibliai özönvízben, de itt igazából nem ez a kérdés."

De, pont ez a lényeg. Te eldöntötted, hogy mi az igazság, és ahhoz keresel "bizonyítékokat". A tudomány nem így működik. Fel kell tenni a kérdéseket és arra válaszolni kell, ha még nincs válasz, akkor kutatni. kell. Van amikor a válasz ellentmondásra vezet, akkor azt el lehet vetni. Ha az özönvíz után minden állatból csak egy pár maradt volna életben, akkor mi van, ha egy ragadozó megeszi az egyiket, vagy a másikat. Megyszűnik a fajfenntartás. Pár hét múlva már ragadozó sem lesz. Az ilyen és ehhez hasonló mesékkel a tudomány nem foglalkozik.

Ha pedig nem vallási alapon közelítjük meg a kérdést (nem volt Noé bárkája), akkor minden szárazföldi élet egy glogális özönvíz hatására elpusztult volna. De mivel ennek semmi jele, ez sem egy elmélet, hanem csak egy kitaláció.

Na arról már nem is beszélva, hogy a Föld nem csupán párezer éves, hanem annál jóval több. Nem értem, hogy a vallási alapon megközelített "tudomány" miért mindig a Bibliánál köt ki.

2009. okt. 13. 12:40
 14/23 A kérdező kommentje:

""Én hiszek a bibliai özönvízben, de itt igazából nem ez a kérdés."

De, pont ez a lényeg. Te eldöntötted, hogy mi az igazság, és ahhoz keresel "bizonyítékokat"."

Na azért álljon meg a menet! Most te igazából miért is kritizálsz? Azért mert hiszek valamiben? Newton is hitt a gravitációban, mielőtt leírta volna, és ez a hit ösztönözte benne azt a vágyat, hogy ezt az erőt törvénybe foglalhassa. Kérdezem, ezzel mi a baj? Az embernek vannak elképzelései, hipotézisei, ösztönözze ezt akár egy alma leesése a fáról, vagy egy álomkép, egy ájulás következtében fellépett vízió, vagy a Biblia... akármi. Ezen nincs mit kritizálni, nyilván mindenki azt akarja bizonyítani, amiben hisz. Te abban hiszel, hogy a Biblia badarság, tehát te ezt akarod bizonyítani - oké, minden jogod megvan hozzá. Viszont nekem is ennek ellenkezőjéhez!

"Fel kell tenni a kérdéseket és arra válaszolni kell, ha még nincs válasz, akkor kutatni. kell."

Ellenben te nem egyszerűen kérdéseket tettél fel, hanem badarságnak, tudománytalannak nyilvánítottad a Biblia kijelentését anélkül, hogy ismernéd ezt a fajta modellt. Ami arra enged következtetni, hogy elfogult vagy, tehát a tudományos hozzáállásnak nem teszel eleget.

"Van amikor a válasz ellentmondásra vezet, akkor azt el lehet vetni. Ha az özönvíz után minden állatból csak egy pár maradt volna életben, akkor mi van, ha egy ragadozó megeszi az egyiket, vagy a másikat. Megyszűnik a fajfenntartás. Pár hét múlva már ragadozó sem lesz. Az ilyen és ehhez hasonló mesékkel a tudomány nem foglalkozik."

Még el sem mondtam a modellt, de te már egyből kialakítottál egy képzetet, hogy vajon mi mit állíthatunk, és kijelented, hogy mese. Ilyet én is tudok csinálni.

"Ha pedig nem vallási alapon közelítjük meg a kérdést (nem volt Noé bárkája), akkor minden szárazföldi élet egy glogális özönvíz hatására elpusztult volna. De mivel ennek semmi jele, ez sem egy elmélet, hanem csak egy kitaláció."

Meg se kérdezted, hogy van-e jele, csak kijelentetted, hogy nincs. Hát megmondom neked, hogy van jele, de akkor leszek hajlandó erről bővebben beszélni, ha te is hajlandó leszel a kérdésre válaszolni végre. Ellenkező esetben légyszíves hagyd el a fórumot.

"Na arról már nem is beszélve, hogy a Föld nem csupán párezer éves, hanem annál jóval több."

Mutass rá, hol állítottam ilyet. Csak azért, mert az özönvíznek, amely esetleg nem is olyan régen történt, nem túl sok köze van az idézett mondatodhoz.

2009. okt. 13. 13:43
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Én két, többé kevésbé tudományosan alátámasztott elméletet ismerek az özönvízről:

Az egyes, és a a számomra kevésbé valószínűbb az un. Pleisztocén-holocén becsapódási esemény, mely egy kb 11 ezer évvel ezelőtti üstökös becsapódása által keltett átmeneti időjárás-változás eredménye. Sok leírást találsz róla.

A kettes, és egyben a legvalószínűbb pedig a ~7.500 évvel ezelőtti már említett Boszporusz - természetes gát átszakadása és a ma Fekete Tengerként ismert mélyföld telítődése, ahol bizonyítottan emberi civilizáció élt ma mintegy 100m-rel a tengerszint alatt.

A Fekete tengeres verzió már csak azért is lényegesen valószínűbb, mivel a F. tenger medencéje Európa és Ázsia határán található, úgymond az "intelligencia" bölcsőjében közel a korai civilizációkhoz, így maradhatott mondabeli és írásos nyoma. Míg a Pleisztocén-holocén becsapódási esemény Észak-Amerika felett történt, így kevésbé hihető, hogy pont a zsidó mondavilágba be tudott kerülni.

2009. okt. 13. 15:14
 16/23 anonim ***** válasza:
55%

"Na azért álljon meg a menet! Most te igazából miért is kritizálsz? Azért mert hiszek valamiben?"

Ez itt senkit sem érdekel. Miért is? Mert az a Természettudományok rovat.

"Ellenben te nem egyszerűen kérdéseket tettél fel, hanem badarságnak, tudománytalannak nyilvánítottad a Biblia kijelentését anélkül, hogy ismernéd ezt a fajta modellt."

Milyen modellt? A Föld több milliárd éves. Nincs olyan modell, amely ezzel ellentétest állítana.

"Még el sem mondtam a modellt..."

Mire vársz? Oszd meg velünk!

"Hát megmondom neked, hogy van jele, de akkor leszek hajlandó erről bővebben beszélni, ha te is hajlandó leszel a kérdésre válaszolni végre."

Válaszoltam a kérdésre: NEM VOLT ÖZÖNVÍV

Kérlek beszélj bővebben a jelekről!

"Csak azért, mert az özönvíznek, amely esetleg nem is olyan régen történt"

Le lett már írva, te eldöntötted, hogy volt özönvíz. Ehhez keresel megerősítést. Csak azt nem értem hogy ilyen biztos vagy benne, akkor a következő kérdést ugyan ki tette itt fel: Volt-e özönvíz a Földön?

2009. okt. 13. 15:37
 17/23 A kérdező kommentje:
Ma 15:14-esnek köszönöm szépen a választ! Ő megértette a kérdés lényegét, mint az elején néhány hozzászóló is.
2009. okt. 13. 15:50
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ mit nevezel özönvíznek.

Az egész Földet elöntő özönvíz nem volt.

Annak a mítosznak, ami számos ókori forrásban (Gilgames eposz, Biblia stb.) megjelenik, az eredete a jégkorszak végén végbement olvadás volt. Előtte a Földközi-tenger keleti partvidékén egy kb. Izrael-szélességű plusz sáv szárazon volt, ahogy a Fekete-tenger kétharmada is.

Aztán jött a nagy olvadás és a tengerszint hihetetlenül gyorsan emelkedni kezdett. Na nem kell itt a szó szoros értelmében özönvízre gondolni. A dolog úgy nézett ki, hogy mondjuk a Fekete-tenger mai medrében élőknbek generációnként 2-3 kilométerrel beljebb kellett költöznie a kontinens belsejébe, mert annyival előrébb nyomult a tenger. És nem látták ennek a végét.

Aztán ekkor öntötte el a víz az addig szárazon lévő Vörös-tenger medencéjét.

Ez az olvadás okozhatott egy a megszokottnál nagyobb, katasztrófális méretű áradást a Tigris és az Eufrátesz folyók völgyében.

Ezeket a történeteket a túlélők elmesélték a gyerekeiknek, azok az ő gyerekeiknek és így tovább, és mint az a szájhagyománynál lenni szokott, néhány tucat generáció után már ez a folyamat olyan heroikus küzdelemmé nemesült a túlélők részéről, ami bekerült a máig fennmaradt mítoszokban.

Remélem minden kérdésedre választ adtam. :)

Ja, és nem Kr. e. 2500-ban volt, hanem Kr. e. 9000-11000 környékén, de hát, ahogy ez a mítoszoknál lenni szokott, az idő behatárolhatatlan.

2009. okt. 13. 17:26
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy tudom, hogy EZ az özönvíz, amelyben a kedves kérdeztő is hisz, CSAK a Földközi-tenget érintette. Volt egy időszak, amikor a gibraltári szoros elzáródott, és a tengerszint lassan kb. 100 méterrel került lejjebb. Bizonyíték az összes bevágódott folyó.

Aztán hirtelen átszakadt - és a 100 méteres emelkedés nem 100 méteres partszakasz változást jelent, ugye... egész kultúrákat söpörhetett el.

2009. okt. 13. 19:19
 20/23 anonim ***** válasza:
55%

nem vagyok nagy idotudos de meg mernem kockaztatni hogy az emlitett szuperkontinens joval es joval Noe mentoakcioja volt tehat meg ossze se lehet hasonlitani oket semmilyen iranybol

ezen kivul minden bibliai tortenest meg tudtak magyarazni tudomanyosan de ha nem is mindent az ieneket bisztos es mint mondottam nem vagyok egy tudos jellem de hiszek nekik

megis csak kezzel foghatobb

2009. okt. 14. 19:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!