Az állatok körében előfordul a túlevés? Vagy ez emberi szokás? Nyilván úgy értem, hogy ha optimális környezetben él, nem szenved hiányt semmiben, stb.
Heló!
Tapasztalatom szerint a kutya képes úgy telezabálni magát, hogy sokkal többet eszik annál, mint ami maximálisan kellene neki. Csak hogy egy példáz mondjak.
Simán előfordulhat mindenhol.
Mondjuk természetes környezetben ritkább, mert ott általában nincs annyi étel. Ha sok az étel, akkor elszaporodnak a fogyasztók is, és mindjárt nem lesz sok étel.
A legfontosabb dolog amit nem szabad szem elől téveszteni sztem az az, hogy a vadállatoknál szinte kivétel nélkül fontosak a fizikai adottságok. Csak civilizációban szorul háttérbe az ilyesmi.
Ha egy egyed kórosan elhízik a fajtatársaihoz képest, akkor durván lecsökken az esélye a túlélésre, meg táplálékszerzésre.
Tehát ha még lehetősége is akadna elhízni egy-egy egyednek (ami, ahogy korábban írták, azért a természetben ritka), akkor utána kénytelen lenne visszafogyni, mert nem lenne más aki etesse/szállítsa őt.
két példával/kivétellel még árnyalnám ezt, meg megvédeném ezt a kijelentést:
elefántok/bálnák/dagi állatok - ezeknél az állatoknál az elhízott alkat előnyt jelent, mert erre specializálódtak: nagyok erősek, igazi nehézsúlyúak. A súly itt előny. De bármi olyan elhízás, amitől mégdurvábbra híznának, már hátrányt jelentene, nem bírná a lábuk, nem jutnának el kajához. (Persze a másik az hogy ezek amúgy se tudnának elhízni könnyen, mert már a jelenlegi súlyuk megtartásához is úgy tudom a nap nagy részét evéssel kell tölteniük)
hangyakirálynő vagy hasonló fajok, ahol átmenetileg vagy totálisan elvesztik az önálló mozgás képességét az egyedek: itt sem a fajtársaikhoz képest híznak el kórosan, hanem annyira híznak el, amennyire a többi nőstény, ha a megfelelő helyzetbe/életszakaszba kerül. És ez az elhízás is előnyt jelent hosszú távon. Meg persze itt is általában civilizáció szerű dolgokról van szó, tehát a dolgozók viszik őt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!