Hogy képzeljem el ezeket a dolgokat?
Lineáris függetlenség.
Generátor rendszer.
Bázis.
Vektortér.
Lineáris transzformáció.
Definíciókat tudom, de nem tudom elképzelni, hogy hogy is vannak ezek a dolgok és így meg elfelejtem, sokat segítene, ha valaki leírná.
Nem vagyok egy nagy matekos, de megpróbálom leegyszerűsíteni, amennyire csak lehet:
-vektortér: egy olyan tér, ahol a vektorokat értelmezni tudjuk (bármilyen tér amit el tudsz képzelni pl., de lehet akárhány dimenziója is)
-lineáris transzformáció: lényegében vektorok összeadása és skalárszorzata
-generátorrendszer: olyan tér, ahol bármely vektorok lineáris transzformációjával előállítható bármelyik másik a térben található vektor
-bázis: gyakorlatilag ugyan az, mint az előző
-lineáris függetlenség: 2 vektor akkor lineárisan független, ha nem állíthatóak elő egymásból lineáris transzformáció segítségével
Remélem így érthetőbb lett, ennél egyszerűbben nem tudom leírni őket.
Solystan, ostobaságokat beszélsz.
A kérdezőnek:
Lineáris függetlenség: Képzelj el három vektort a térben, amik egy közös pontból indulnak ki (ez nem feltétel, csak így könnyebb elképzelni). Ha a 3 vektor egy síkban van, akkor bármely kettőből elő tudod állítani a harmadikat lineáris kombinációval. Pl: c=2a+3b. Ilyenkor a három vektor lineárisan nem független. Ha viszont a 3 vektor nincs egy síkban, akkor ezt nem tudod megtenni. Ilyenkor lineárisan függetlenek. Persze ez az "egy síkban van", "nincs egy síkban" dolog csak a 3 dimenziós térben szemléletes és jelent valamit. A dolog általánosítása céljából találták ki a lineáris függetlenséget, ami már akárhány dimenziós térben értelmezhető. Tehát egy bizonyos számú vektor akkor független lineárisan, ha egyik sem állítható elő a többiből lineáris kombinációval.
Bázis: A 3 dimenziós térben például bázis lehet a koordinátarendszer három tengelye irányába mutató 3 vektor, mert ezek lineáris kombinációjával a tér bármely vektorát elő tudod állítani. Pl ha a 3 bázisvektor az a=(1,0,0), b=(0,1,0), c=(0,0,1), akkor a d=(2,3,1) vektort ezekkel így állíthatod elő: d=2a+3b+c. Persze nem muszáj, hogy a bázisvektorok egységnyi hosszúak legyenek, sőt az sem, hogy egymásra merőlegesek. Az a lényeg, hogy lineárisan függetlenek legyenek.
Generátorrendszer: ebben nem vagyok teljesen biztos, de azt hiszem, hasonló a bázishoz, tehát kell, hogy elő lehessen állítani vele bármilyen vektort, de nem muszáj lineárisan függetlennek lennie. Ebből az is következik, hogy akár több vektort is tartalmazhat, mint a bázis.
Vektortér: Minden olyan halmaz, amelynek az elemei rendezett szám n-esek, tehát pl ilyen elemei vannak, hogy (2,3,5,1), (1,-4, 5, 6) stb. Ezeket az elemeket nevezzük vektoroknak.
Lineáris transzformáció: Olyan transzformáció, ami egy vektort egy másik vektorrá alakít (képez le), és ehhez csak skalárral (számmal) való szorzást és vektori összeadást tartalmaz. Egy egyszerű lineáris transzformáció például a kétszeres nyújtás, ami minden vektort egy ugyanolyan irányú, de kétszer olyan hosszú vektorrá alakít. Vagyis az (1,1) vektorból (2,2)-t csinál, a (2,3) vektorból (4,6)-ot stb. Másik egyszerű lineáris transzformáció, ami minden vektort mondjuk 30 fokkal elforgat egy adott tengely körül. Az ilyen transzformációkat mátrixok reprezentálják, amelyeknek az elemei skalárok.
Többnyire értem és köszönö ma válaszokat mindenkinek!
Segítenétek még ebben?
Lineáris transzformáció:
A és B halmaz lineáris tér. T: A -> B egy transzformáció. Azt mondjuk, hogy T lineáris, ha felcserélhető A műveleteivel.
Előzőek alapján megértettem, hogy mi az a lineáris transzformáció, de ezt a definíciót még se értem, elképzelni se tudom.
Nézz két vektort az A vektortérből, a-t és b-t.
Azt mondja az általad idézett definíció, hogy mindegy, hogy az először összeadod a két vektort (így lesz a+b) és utána hattatod a transzformációt, vagy először eltranszformálod egyenként őket, és utána adod össze az eltranszformált vektorokat.
Vagyis, egy C transzformáció esetén:
C (a+b) = C (a) + C (b)
Számmal szorzásra teljesen hasonlóan működik (legyen pl. k az alaptest eleme, skalár).
C (k*a) = k*C(a)
Mindegy, hogy először megszorzod a számmal, és utána hattatod C-t, vagy először hattatod C-t, és utána szorzod a számmal.
Ha ezt a kettőt tudja a C minden vektorra és számra, akkor ő egy lineáris trafó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!