Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Aki jó fizikából tudna segíteni?

Aki jó fizikából tudna segíteni?

Figyelt kérdés
3. Mekkora sebességet érhet el a rakéta, ha az üzemanyag a rakéta össztömegének k-szorosa (k< 1), és a kiáramló gáz a rakétához viszonyított állandó u sebességgel hagyja el a rakétát. Legyen u= 2000 m/s, k=0,75.

2013. jún. 5. 20:11
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
nem lehet valahogy integrálás nélkül megoldani? (Mivel csak 9-es vagyok szóval ezeket még nem tanultam)
2013. jún. 10. 14:53
 12/17 anonim ***** válasza:

Integrálás nélkül úgy oldhatod meg, ha az adatokat behelyettesíted a Ciolkovszkij egyenletbe, amit belinkeltem, meg amit többen is levezettek. Itt az integrálást már helyetted elvégezték.

Ha viszont a lendületmegmaradásból akarsz kiindulni, akkor nem lehet elkerülni az integrálást (akkor tulajdonképpen neked kell levezetni a Ciolkovszkij egyenletet).

Harmadik lehetőség, hogy csak közelíted a problémát, azaz úgy tekinted, hogy az üzemanyag egy pillanat alatt hagyja el a rakétát. Ilyenkor egy két testes lendületmegmaradást írhatsz fel, amiből kijön a rakéta sebessége, de ez a számítás nem lesz pontos.

Szóval ha a tanárod tudja, hogy még nem tudsz integrálni, akkor valamivel pontosabban kellett volna megadnia a követelményeket.

2013. jún. 10. 15:54
 13/17 imco ***** válasza:
A feladat megoldását levezettem neked az 1. kommentemben. Mi gond ezzel? Nem fogadja el a tanár?
2013. jún. 10. 17:30
 14/17 A kérdező kommentje:
Nem az a baj, hogy nem fogadja el, hanem az, hogy nem tanultunk még integrálni és szerintem kicsit meglepődne, ha úgy oldanám meg
2013. jún. 10. 20:09
 15/17 imco ***** válasza:

A feladat megoldásához nem kell integrálnod. Az csak egy képlet, amibe behelyetesíted az adatokat és kész. Ezen nincs is mit levezetni.

Ha mindenáron lendület megmaradásból akarod levezetni, akkor integrálnod kell. De ez egyetemi tananyag, ilyet nyílván nem várhat el a középiskolai tanár.

2013. jún. 10. 21:23
 16/17 anonim ***** válasza:

Nemhogy az integrálást, de a képlethez vezető differenciálegyenlet felírását még kevésbé várhatná el a tanár egy kilencedikestől.

Szerintem az van, hogy maga a tanár nem nagyon áll a helyzet magaslatán, és fogalma sincs az ilyen feladatok megoldásáról, hanem azt hiszi, hogy egy sima lendületmegmaradás egyenlet felírásával megoldható.

Nekem is volt ilyen fizikatanárom, neki az volt a mániája, hogy amikor kihívta a diákot felelni, megkérdezte tőle, mennyi munkát végzett, amíg kiment a táblához. A "helyes" válasz az volt, hogy a diáknak össze kellett szoroznia a súlyát a megtett út hosszával.

2013. jún. 11. 03:35
 17/17 A kérdező kommentje:
Hát elég érdekes a tanárom :D
2013. jún. 11. 10:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!