Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Aki jó fizikából tudna segíteni?

Aki jó fizikából tudna segíteni?

Figyelt kérdés
3. Mekkora sebességet érhet el a rakéta, ha az üzemanyag a rakéta össztömegének k-szorosa (k< 1), és a kiáramló gáz a rakétához viszonyított állandó u sebességgel hagyja el a rakétát. Legyen u= 2000 m/s, k=0,75.

2013. jún. 5. 20:11
1 2
 1/17 imco ***** válasza:

V(t)=C*ln(mo/mt)

Az (mo/mt) az 4 lesz, mert ha a k=0,75, akkor a kezdeti tömeget vehetjük 1-nek, a végső tömeget pedig 0,25-nek.

Tehát: V(t)=2000 m/s * ln(4)

V(t)=2772,6 m/s

Ha figyelembe akarod venni a gravitációt akkor:

V(t)=C*ln(mo/mt)-gt

De szerintem ebben az esetben el lehet tekinte tőle.

2013. jún. 5. 20:50
 2/17 imco ***** válasza:
Ja, én "u" sebesség helyett "c" írtam, de ez remélem nem zavar meg.
2013. jún. 5. 20:52
 3/17 A kérdező kommentje:
miért ln-el kell számolni?
2013. jún. 5. 21:45
 4/17 imco ***** válasza:
Integráld az F=dI/dt egyenletet a változó tömegű rakéta sebességére és akkor meglátod, hogy miért.
2013. jún. 5. 21:57
 5/17 imco ***** válasza:

A levezetés végén ha megnézed a rakétamozgás differenciál egyenletét, akkor láthatod, hogy van benne egy 1/m tag. Na ha ezt integrálod, akkor kapod azt, hogy ln...

[link]

2013. jún. 5. 22:11
 6/17 A kérdező kommentje:
Értem köszi a segítséget!
2013. jún. 5. 22:29
 7/17 anonim ***** válasza:

Differenciálegyenletek nélkül is belátható, hogy az összefüggés logaritmikus.

Tegyük fel, hogy azt tudjuk, hogy például ahhoz, hogy a rakéta egy bizonyos u sebességet elérjen, 9-szer annyi üzemanyag kell, mint a hasznos teher (9m).

Ha azt akarjuk, hogy a rakéta 2u sebességet érjen el, akkor előbb ezt a 9+1 m-et kell u sebességre gyorsítani (most ez minősül a hasznos tömegnek), amihez ennek a 9-szerese kell. És így tovább.

Tehát ha azt akarjuk, hogy a rakéta végsebessége egy adott értékKEL növekedjen, ahhoz valahánySZOROSÁRA kell növelni az üzemanyag tömegét. Ez pedig nem más, mint a logaritmus függvény definíciója.

2013. jún. 7. 13:51
 8/17 A kérdező kommentje:
nekem azt mondta a tanárom hogy a lendületmegmaradás törvényével is ki lehet számolni. Ebben az esetben hogy kell felírni az egyenletet?
2013. jún. 8. 23:04
 9/17 anonim ***** válasza:

Persze, a lendületmegmaradás az alap, annak alapján kell felírni a diffegyenletet, aminek a megoldása a logaritmusos függvény:

[link]

Én csak adtam egy szemléletes magyarázatot arra, hogy hogy jön be a logaritmus, mindenféle matematika nélkül.

2013. jún. 8. 23:21
 10/17 A kérdező kommentje:
Oké megpróbálom így is
2013. jún. 8. 23:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!