Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha lassulna a föld, hogyan...

Répási Vendel kérdése:

Ha lassulna a föld, hogyan változna meg a Föld arca?

Figyelt kérdés

Egy fantasy regényt írok, egyfajta technokrata mítoszt, ahol két istenszerű lény küzdelme miatt kezd lassulni a föld az 1930 években. A jobb szándékú végül megmenti a földet azzal, hogy motorokat épít bele, amik szép lassan újra hajtani kezdik a planétát( azért motor, mert a földi technikákat másolja)de addigra már nem éppen úgy néz ki a bolygó, mint ahogy ismerjük. Tudom, hogy elvont sztori, de a mítoszokon túl nekem tudományosabb dolgok is kellenek, a Föld fantáziabeli kinézetével kapcsolatban. Ezek érdekelnének:

Ha Európa és Ázsia az Urál mentén elszakadnának egymástól, merre mozdulnának el? Esetleg inkább még jobban egymásra tolódnának, egy nagy gubicsot alkotva?

Az állandóan mozgó világtengerek vize, amik először a sarkokra, aztán ahogy kezd lassan visszaállni a bolygó, az egyenlítőkre vonul, hogy alakítanák a kontinensek partvonalát, milyen áramlatok mozognának a víztömegben? A régiek, mint a golf áramlat, gondolom nem maradna meg.

A Szahara, és Afrika fölső része elsüllyedne, vagy szárazon maradna?

A sarkokon, ha a levegő nagy része odavándorolt, milyen magasságig lenne "lélegezhető" úgymond? Úgy értem, ha egy zeppelinnel emelkednék egyre feljebb, mikortól kezdene légszomjam lenni?

És az egyenlítőnél ha kevesebb a levegő, akkor a repülők és a léghajók nem tudnának rajta keresztülvágni, mert nem lenne elég a légtér?

Azt már megnéztem, hogy mi történne, ha megállna a föld, ezzel kapcsolatos kérdéseket nem kérek.

2013. jún. 1. 12:47
 1/5 anonim ***** válasza:
90%
A Föld lassul! A dínók idején rövidebbek voltak a napok. Egyre nagyobb lesz a hőmérséklet különbség a nappalok és éjszakák között...
2013. jún. 1. 12:49
 2/5 anonim ***** válasza:

Első jól mondja.A kezdeti naprendszerben minden bolygónak nagyjából 9 óra lehetett a tengely körüli forgásideje.Ez szépen nő.

És válaszolva a kérdésre:

"És az egyenlítőnél ha kevesebb a levegő, akkor a repülők és a léghajók nem tudnának rajta keresztülvágni, mert nem lenne elég a légtér? "

A léghajókat szerintem nem zavarná.Végül is a lényeg az hogy a levegő sűrűségénél kissebb sűrűségű legyen a léghajó átlagban (Tehát egyszerrűen a kiszorított levegő súlya nagyobb legyen a léghajó súlyánál).Kétlem hogy annyirsa ritkává tudna válni a levegő hogy a léghajók se tudjanak működni.

A repülők meg:Hát itt kétségeim vannak.Egy olyan utasszállító amit szoktunk látni szerinte, már nem tudna repülni,de egy vadászgép ami akár a sztratoszférát is elérheti,még mindig tudna repülni.

"A Szahara, és Afrika fölső része elsüllyedne, vagy szárazon maradna? "

Szerintem elsüllyednének.

"A sarkokon, ha a levegő nagy része odavándorolt, milyen magasságig lenne "lélegezhető" úgymond? Úgy értem, ha egy zeppelinnel emelkednék egyre feljebb, mikortól kezdene légszomjam lenni? "

Szerintem mondjuk a 30-as szélességi köröktől egészen a90 esekig.

"

Az állandóan mozgó világtengerek vize, amik először a sarkokra, aztán ahogy kezd lassan visszaállni a bolygó, az egyenlítőkre vonul, hogy alakítanák a kontinensek partvonalát, milyen áramlatok mozognának a víztömegben? A régiek, mint a golf áramlat, gondolom nem maradna meg. "

Egyik legnagyobb baj szerintem az lenne hogy a hosszabbodó nappalok alatt a nap több ideig tudná melegíteni az éppen nappali oldalon lévő vizeket.Ez ahhoz vezetne szerintem hogy rengeteg tó,patak,folyó,vagy sekély tenger eltűnne.Illetve a megmaradó nagyobb tengerekben és óceánokban pedig a víz más áramlásokat hozna létre.Ugyanis mikor a víz 4 C fok fölött melegedni kezd akkor tágul.Az áramlatok ezeknek a tágulásoknak az eredményei.A kitágult víz helyére pedig ismét alacsonyabb hőmérsékletű víz áramlik.Ezek egy olyan bolygón ahol akár hónapokig is melegedhet megszakítás nélkül a víz,teljesen módosulnának,sőt szerintem el is tűnnének.A vízek átlag hőmérsékletének növekedése pedig oxigénhiányt okozna,ami halpusztuláshoz vezetne,ami meg bealgásodást és a planktonok elszaporodását okozná.

Különben még azt kéne megmondanod hogy mennyire lassulna le a Föld forgásideje.Mert itt a legborzasztóbb következményeket a mágneses tér megszűnése okozná,illetve a nappalok éjszakák hosszának változása eredményezné.

2013. jún. 1. 13:45
 3/5 anonim ***** válasza:

Ez a videó nagyon jól leírja:

https://www.youtube.com/watch?v=bBy5lzAUYHw

2013. jún. 1. 16:33
 4/5 anonim ***** válasza:

Utolsó:

A kérdező még a kérdésben is leírta hogy már látta ezt a videót.Nem ártana elolvasni.

2013. jún. 1. 16:44
 5/5 A kérdező kommentje:
A úgy negyvennyolc óra ezen a világon egy nap. A negyedik kérdést pedig rosszul tettem föl, arra lennék kíváncsi, hogyha a sarkokon a levegő úgymond fölhalmozódik, akkor ez azt jelentené, hogy még tíz kilométerre a földtől is nagyjából lélegezhető maradna? Egyébként eddig köszönöm a válaszokat, sokat segítettek.
2013. jún. 2. 11:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!