Ha rendelkeznénk egy hatalmas tüdővel, akkor a windsurf vitorláját megfújva miért nem haladnánk előre?
Tegyük fel, hogy szélcsendben próbálunk windszörfölni úgy, hogy már korábban sikeresen kievickéltünk a nyílt vízre. Ha rendelkeznénk egy hatalmas tüdővel és képesek lennénk a szél erejéhez számottevően arányosan megfújni a vitorlánkat, akkor miért nem haladnánk előre?
Várom a fizikai fogalmakra visszavezetett megoldást.
gondolom azért mert rajta állsz a deszkán
nem tudom nem vagyok jó fizikából :D
Nem tudom az első miért lett lepontozva, bár tény, hogy nem valami "fizikásan" magyarázta el a dolgot. :)
A dolog (nagyon) leegyszerűsítve olyan mintha nyomnád a vitorlát. Ugyebár hat a vitorlára egy erő (a levegő hajtaná előre), a vitorla hat a hajóra, a hajó rád. Node! Azzal, hogy újod a levegőt rád is hat egy ellenerő ( a kiáramló levegő), te hatsz a hajóra (mivel rajta állsz, tapadási súrlódással)...
és így a kör bezárult.
Viszont ha hatalmas a tüdőd, akkor az is lehet, hogy egyszerűen lefújod magad a hajóról, és közben persze amazt elfújod.
Szóval az eset kb egyenértékű azzal, mintha beülnél az autóba és erősen nyomnád a kormányt (ha kintről nyomod, vagy a lában a földön van, mint a Frédi és Béniben, akkor menni fog, de amúgy nem valószínű :) )
Ui.: Bocs, ha nem elég érthető, kicsit fáradt vagyok, és bocs, hogy hajót írtam windsurf helyett, most vettem csak észre :)
Pont azért, amiért nem tudod magad a saját hajadnál fogva kihúzni a mocsárból. (Remélem, nem vagy kopasz)
Stimt? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!