Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lehet megkülönböztetni?...

Hogy lehet megkülönböztetni? FONTOS!

Figyelt kérdés
Szóval van az, hogy egyszikűek, kétszikűek, nyitvatermők, zárvatermők. És hogy azt hogy tudom megkülönböztetni, hogy mikor nyitvatermő meg zárvatermő a növény és hogy kétszikű vagy egyszikű..Mert azt tudom, hogy egyszikűeknek egy sziklevelük van, kétszikűeknek meg kettő. De ezt a dolgozatba hogy fogom tudni eldönteni? Mert ugye van olyan hogy pl. cseresznyefa: zárvatermők törzse, kétszikűek osztálya. De miért pont így? (remélem érthető volt)

2013. máj. 30. 15:42
 1/7 anonim ***** válasza:

A nyitvatermőket könnyű megkülönböztetni, mert azok a fenyők.

Az egyszikűeket is könnyű, mert pl az egyszikűek szára általában nem ágazik el a föld fölött, tehát majdnem minden fa kétszikű, kivéve ugye a fenyőket.

Ezt leszámítva pedig muszáj megtanulni néhány példafajt egy-egy osztályhoz.

Családokat is tanulni kell?

2013. máj. 30. 15:49
 2/7 A kérdező kommentje:
Családok nincsenek, csak fajnév, törzs, osztály. És akkor egy nyitvatermő növény nem lehet egyszikű csak kétszikű? És kétszikű az lehet nyitva meg zárvatermő is?
2013. máj. 30. 15:57
 3/7 anonim ***** válasza:

Nem.

Ha nyitvatermő, akkor nincs egyszikű, meg kétszikű, az csak zárvatermőknél van.

2013. máj. 30. 16:08
 4/7 anonim ***** válasza:

[link]

Táblázat az érettségis bioszkönyvemből. :) Így egyszerűbb volt, mint leírogatni. :D

2013. máj. 30. 16:15
 5/7 A kérdező kommentje:
Jaa, értem. Köszönöm a magyarázatot meg a táblázatot is!
2013. máj. 30. 18:29
 6/7 sadam87 ***** válasza:

(Bocsi, ha az előzőt ismétlem, nem tudtam megnyitni a fájlt.)

A nyitvatermők közé nem csak a fenyők tartoznak, bár ezek a legközismertebbek. Sok faj hasonló a fenőkhöz (pl. ciprusok), de vannak, amik eléggé máshogy néznek ki, pl. páfrányfenyő (ginkgo), cikászok. A nyitvatermőknek általában sok sziklevelük van, de ott nem ez alapján végzik a további csoportosítást.

A zárvatermőket a nyitvatermőktől a zárt magház és a termés megjelenése (plusz néhány egyéb bélyeg) alapján különítik el. Ezeket viszont nem könnyű ránézésre megállapítani sajnos.

Az egyszikűekre jellemző a párhuzamos levélerezet, egynemű virágtakaró (lepellevél), 3-as virágtagszám. Valóban nem nagyon vannak itt fásszárúak, bár pl. a pálmák ide tartoznak, de azok csalnak. :) A kétszikűekre főeres levél, kétnemű virágtakaró (szirom csésze), 5-ös vagy 4-es virágtagszám jellemző.

De kivételek sajnos mindig vannak!

2013. máj. 30. 18:35
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Így már nagyjából értem:)
2013. máj. 30. 18:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!