Kiralitás vizsgálatakor R vagy S formánál milyen sorrendben kell számolni? És mikor aktív optikailag?
Sorrend... Mondjuk ha leghátul van a 4. csoport, akkor körbe tudsz menni az 1-2-3-n és konkrétan megvan pl hogy S. Ha elől van a 4. csoport, és S jönne ki, akkor az valójában R, Csak kicsit forgatni kell és meglesz. Az atomok prioritási sorrendjét hosszú lenne elmagyarázni, de nyilván az adott sorszámú centrumhoz illeszted a megfelelő R vagy S jelzőt. Optikailag maga a sztereogenikus (kiralitás) központ aktív, de például egy kétcentrumos molekula akirális lesz, ha van tengelyszimmetriája. Pl itt Fischerben:
Egyébként javaslom az ilyen formájú ábrázolást, jelentősen megkönnyíti a munkádat:
Ugye a szaggatott vonalas ligandum az, ami a tábla síkjától befelé áll (tőled messzebb), a vastag háromszögvonalas pedig ami kifelé áll, azaz hozzád közelebb. A két normál vonal egy síkban van.
Bocsi ha nem fogalmaztam elég konkrétan, én csak gyakoroltam, de a pontos definíciókat nem tudom.
Az igazat szólva, nem nehéz a dolgot eltéveszteni, pedig (ahogy azt az egyik előttem szóló már írta) nagyon nem mindegy, hogy a királis széntől nem látom a legalacsonyabb rangú atom(csoport)ot, vagy fordítva - éppen ellentétes eredményre jutok.
Az egyik kedves tanítványom most Londonban tanul a vegyészkaron, ő szorult a múlt héten segítségre kiralitás-ügyben.
Az angol egyetemi jegyzetben szövegesen helyesen voltak leírva a meghatározás szabályai, de az illusztráló rajzon sajnos _pontosan fordítva_ ábrázolták, mint kellett volna... nem csodálom, hogy szegény egyetemisták így könnyen elvesznek az R- és S-tengerben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!