Dubi kérdése:
Miért nem hat rám a koffein?
Ebbe van valami hogy rád nem hat, ez inkább akkor van ha az anyukád terhessége alatt vitt be magába koffeint, igaz hogy minimális mennyiségbe, de az egy kis magzatnak, vagy egy babának bőven elég és lehet immunis lettél rá.
De ismerek egy olyan lányt aki naponta iszik meg 3-4 bögre kávét, csak az íze miatt és semmit nem érez.
Nekem jó a kávé én megiszok napi 1 bögrével maximum kettővel ha olyan a munkám de én sem pörök tőle csak jobban érzem magam, nem vagyok olyan fáradt.
Viszont amikor én is vizsgáztam főleg gyakorlaton akkor megittam egy doboz redbullt és kb szaladtam tőle. Szóval ez is egyénfüggő.
2013. máj. 13. 22:40
2/11 A kérdező kommentje:
Nem, anyám nem kávézott akkoriban, nagyon jó anya volt (illetve most is az :D ) :) Csak csirkecomb függősége volt :D Köszi a választ! Jöhetnek még.
Nekem sem hat sem a kávé sem az energiaital.A múltkor éjfél után megittam egy kávét és 10perc múlva már aludtam.Az energiaital csak akkor hat ha utána valamilyen fizikai munkát végzel.Én sajnos elég sokat iszok energiaitalt,bár tudom,hogy káros és nem is hat semmit,de az íze miatt iszom csak,mert annyira finom.Egyedül talán a monster hat ha megiszok fél litert,de akkor meg a szívem nagyon elkezd dobogni,ezért nem szoktam azt inni.
2013. máj. 13. 23:04
4/11 A kérdező kommentje:
Ez nem válaszolja meg a kérdésemet, de azért köszönöm!
5/11 anonim válasza:
Az energiaitalokba sokkal több koffein van mint a kávéban és általában nem is csak egy kis kávéscsészével iszunk belőle ezért az természetesen jobban üt mint a kávé. am meg én is bealszok tőle. Nem tom miért de nem is iszom gyakran mert nem szeretem, az éjszakázást is megoldom nélküle.
2013. máj. 13. 23:39
"lehet immunis lettél rá"
Kizárt. A szervezet képes koffeinrezisztenciát és -függőséget is kialakítani, de csak rövid távút, egy-két hét alatt teljesen elmúlik.
A koffein hatásában emberenként viszont extrém eltérések lehetnek.
2013. máj. 14. 10:08
Egyébként én tipikusan alacsony vérnyomású és pulzusú vagyok, ez részben örökség, részben a kerékpár-versenyzés mellékhatása.
Két hete voltam üzemorvosnál, két főzött, három automatás presszókávé, egy bögre tea és egy energiaital után volt 140/90 vérnyomásom 50-es pulzussal. Mindezt úgy, hogy most eléggé el vagyok puhosodva, 120 kg fölött vagyok. :D
2013. máj. 14. 12:28
8/11 A kérdező kommentje:
Hmm rendben, szóval ez nem egyedi jelenség, hanem egészen általános és csak emberfüggő. Köszönöm a válaszokat, a kérdést lezártnak tekintem :)
9/11 anonim válasza:
Lehetsz koffeinrezisztens, bár az folyamatos kávézással érhető el. Esetleg túl egészséges vagy, és nem húzódnak össze az érfalak eléggé?? De hiányozhat az agyi receptor is.
2013. máj. 15. 21:34
Ha valamit keményen sportolsz, az csökkenti a vérnyomást és a nyugalmi pulzust is, így is megjelenhet egy koffeinrezisztenciához hasonló hatás.
2013. máj. 16. 06:29
Kapcsolódó kérdések: