Miért van a kólában koffein?
Manapság már nem is nagyon van "természetes" összetveője. A koffeint is külön teszik bele. Azért kell bele, mert az egyik fő célja a fogyasztásának, hogy alkalomadtán ébren tartson.
Egyébként a koffein keserű izű.
Mi bajod a koffeinnel?
Valószínű, (én például a koffein miatt iszom a kávét) azért, mert enyhén élénkíti a fogyasztóját.
Rosszul tudod!
A kóla kb. negyvenféle növényi hatóanyagot tartalmaz, az egyik a kóladió, ami egy magas koffeintartalmú növény.
Az egzotikus fűszerek és a világ legkülönbözőbb tájairól származó növényi kivonatok pontos kombinációja a mai napig a világ leghíresebb titkos receptje.
A kólát 1880-ban Dr. John Pemberton alkotta meg, amit azóta is a titkos receptje alapján gyártanak.
NINCS benne sem tartósítószer, sem mesterséges aromák!
A titkos receptet nagyon őrzik, pl. mindig csak 2 ember ismerheti, ha az egyik repülőre száll, akkor a másiknak a földön kell tartózkodnia (biztonsági okokból).
A Coca-cola cég csak a kólasűrítményt gyártja, ezt szállítják a világ különböző országaiba, ahol a sűrítményt csak vízzel hígítják és palackozzák.
A kóla gyógyhatásokkal is rendelkezik, pl. a malária ellen is jó gyógyszer! :D
"NINCS benne sem tartósítószer, sem mesterséges aromák! "
Hahahah!!!!!!
Várjál, leírom lassabban is:
H A H A H A H A!
Itt van az üveg a kezembe, az van ráírva, hogyasszonyga:
Tartalom: víz, fruktóz-glükóz szirup, széndioxid
Adalékok: szulfitos-ammóniás karamell, foszforsav, „aromák” (nem részletezve, mert titkos), valamint koffein.
Ha a szulfitos-ammóniás karamell illetve a foszforsav természetes összetevő, akkor megeszem a kalapom!
00:24-nek
Vannak MESTERSÉGES aromák és TERMÉSZETES aromák...
A kólában az utóbbiak vannak, vagyis olyan aromák, amelyeket gyümölcsökből ill. növényekből vontak ki.
=======================
Tudtad, hogy a TEJBEN is van foszforsav??? :D
= E 338 - Foszforsav =
Egyéb elnevezések: foszfát
A foszforsav és sói (a foszfátok) a természetben igen elterjedtek. Ezek az élethez elengedhetetlen foszfor forrásai. Az emberi szervezetben a foszfátok mennyisége több kilogramm; fontos szerepet játszanak a csontok, a fogak és az örökítőanyag felépítésében, valamint az energiatermelő anyagcserében.
A foszforsav tisztán savanyú ízű és erős komplexképző hatású. A foszfátokkal ellentétben, amelyek az élelmiszeriparban számos különböző funkciót látnak el, a foszforsavat többnyire savanyítószerként alkalmazzák.
= Előállítás =
A foszforsavat foszfáttartalmú ásványokból (apatitból) nyerik. Ez erős savas feltárás, majd extrakció és desztilláció útján lehetséges. Elektrokémiai eljárással is nyerhető foszfát az apatitből. Ezt végül tisztítják, égetéssel oxidálják, és vízzel foszforsavvá alakítják.
= Használat =
A foszforsav meghatározott maximális adagolási szint mellett bizonyos élelmiszerekben engedélyezett. Az engedélyezés főként a sokkal gyakrabban használt foszfátokra vonatkozik.
A foszforsav egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Frissítő italok, főként a kóla-italok (max. 700 mg/l)
• Sportitalok (max. 0,5 g/Ll)
• Tejszín és tejszínkészítmények (max. 5 g/kg)
• Tejitalok (zsírtartalomtól függően max. 1 - 1,5 g/kg)
• Tejpor és kávékrémpor (max. 2,5 g/kg ill. 30 g/kg)
A foszforsav a kiindulási anyaga a különféle foszfátok és keményítő foszfátok előállításának is (E 339, E 340, E 341, E 442, E 450, E 451, E 452, E 541, E 1410). Technológiai segédanyagként a fehérjék és a nyerskakaó feltárása során használják.
Aha, kicsit összecsúszott az a copy-paste...
Most akkor döntsd el, hogy növényekből vonják ki, vagypedig megelégszel azzal, hogy a foszforsav szervetlen sav, amit mesterséges úton állítanak elő jelenleg, nem kivonják növényekből.
Nemmellesleg az egyik legerősebb szervetlen sav, nagyon komolyan megköti a kalciumot ennek kapcsán igencsak egészségtelen is.
A karamell meg pláne nem növényből kivont összetevő...
Nemmellesleg én úgy érzem a copy - paste közben összemostad a foszforsavat a foszfátokkal. Azokból van szerves is.
01:38-nak
Kedvesem! :D
Mint láthatod, bármit kimásolok, ÉN az oldalt is odalinkelem, tehát elolvashatod eredetiben is...
Mint láthatod a mellékelt linken, éppen hogy a foszforsavról szól a leírás, pont arról a foszforsavról, ami a kólában is benne van...
Ha elolvasnád, akkor azt is megtudhatnád, hogy a foszforsav csak nagy mennyiségben káros a szervezetre, ezért is van meghatározva a max. mennyisége a tejben, kólában, egyéb élelmiszerekben!
Látom, arról sincs fogalmad, mi az a KARAMELL... :D
Segítek : pirított cukor! (Te otthon is készíthetsz karamellt, nagyon finom és semmi káros nincs benne, hacsaknem a répacukor, ha abból készíted.)
Kóladió?
Nem látok a Rómába vezető út szélén(mivel minden út Rómába vezet)kóladió ültetvényeket.Pedig milyen sok kóla fogy világszerte.Vagy a kóladiót klónozzák:-))?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!