Lehetséges-e hogy egy robot egyszer öntudatra ébred?
Tudom hogy ez egyrészt kicsit lerágott csont,
másrészt senki sem tudhatja a másikról hogy van e öntudata. De ebbe most ne menjünk bele és sajnos nem találtam egy konkrét ilyen kérdést sem
folyt.:
és akkor önálló gondolatai afféle én tudata nem lehet egy állatnak, vagy egy kisgyereknek, akinek nincs elég intelligenciája és/vagy tapasztalata, hogy felismerje magát a tükörben? Tehát minden olyan, mint egy gép ez alatt?
Mert te látod, érzékeled a világot, és ezt érzed és tudod is. Miből lehet leszűrni, hogy mindenki más is és miből azt, hogy erre csak az ember (és 1-2 állatfaj) képes?
Azért, mert mondja? Beprogramozok neked egy mikrokontrollert, hogy lejátsszon egy hangot, rákötöm egy hangszóróra és mikor megnyomsz egy gombot, akkor azt mondja, hogy ő ő. Akkor van öntudata?
folytköv ismét.:
És ha még bonyolultabb hardware-re írok még bonyolultabb algoritmusokat, afféle "mesterséges intelligenciát" is ("tanulékony", stb...), akkor az a qrva program ugyan úgy érzi majd magát, hogy létezik, mint te?
folytkövismét:
Szóval ez csak abban az értelemben lehet buta kérdés az okos/értelmes emberek számára, hogy még evidensnek tűnik, hogy nem tudunk rá válaszolni. Főleg nem itt a Gyakorikérdéseken, egy ilyen közegben.
A "mi az öntudat" nem buta kérdés, de elég jól definiált válasz van arra, mit tekintünk annak.
A tükrös példa egyébként jó, süketnéma beszédre tanított gorilláknál bebizonyosodott, hogy felismerik a tükörben önmaguk képét és jól értelmezik azt. Erősen valószínűsíthető, hogy a delfinek is rendelkeznek ezzel a szintű értelmi képességgel.
Az ehhez szükséges logikai és asszociációs folyamatok tökéletes tisztázása is kell ahhoz, hogy ez számítógépesen létrehozható legyen, nem tiszta hardver-kérdés.
Az öntudat és annak megkülönböztethetetlen szimulációja közti különbség már nagyon mély informatikai és filozófiai kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!