Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Akik délen laknak azok hogy...

Akik délen laknak azok hogy hogy nem esnek le a földről? Jó tudom hogy gravitáció meg ilyenek de nem furcsa egy kicsit nekik hogy fejjel lefele sétálgatnak?

Figyelt kérdés

Jó kicsit hülyén fogalmaztam megXD de akkor se világos

nem viccelek komolyan kérdezem!!

2013. máj. 7. 18:43
1 2
 1/13 anonim válasza:
100%
Az ő szemszögükből te is fejjel lefele vagy .....vagy ha nem is az övékéből, de valakiéből...
2013. máj. 7. 18:48
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
A Föld közel gömb alakú (pontosabban geoid), és mivel a gravitációs erő(ez tart téged a földön) a gömb középpontja felé hat, ezért fölösleges a lent és fent fogalmával élni, hiszen saját szemszögéből nézve mindenkit a talpa alatt lévő föld felé húz ez az erő
2013. máj. 7. 18:52
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Az ÉN szemléletem szerint a lényeg (persze az is jó, amit a többiek írnak):

A „le” mindig (jó, oké, általában) arra van, amerre a nehézségi erő húz. Ha valaki a Föld felszínén áll, akkor őt a Föld középpontja felé húzza a nehézségi erő, tehát akár délen, akár északon van, számára a Föld középpontja felé van a le. Így akik délen állnak, azoknak ugyanúgy felfelé van a fejük, mint nekünk. De például a súlytalanság állapotában levő űrhajósoknak nincs értelme a föntről meg a lentről beszélniük.

(Ez akkor bukik, ha mondjuk egy derékszögű vonatkoztatási rendszert rögzítünk, és azt mondjuk, hogy a z-tengely irányában van a felfelé. Így valakik tényleg fejjel lefelé lesznek a Földön.)

2013. máj. 7. 19:20
 4/13 Ozmium42 ***** válasza:

Üdv!

Amikor sétálsz, akkor te haladsz, vagy a Földet görgeted magad alatt?

2013. máj. 7. 19:21
 5/13 A kérdező kommentje:

köszi már rájöttem közbe:D

a földet nem tudom görgetni mert túl lassan forog

2013. máj. 7. 19:25
 6/13 anonim ***** válasza:
Amúgy ott inkább az a furcsa, hogy Nap meg a Hold balról jobbra megy az égen (a csillagokhoz képest), és hogy a Nap délben északról süt. Ha arra jársz ne aggódj, nem fog felfordulni a gyomrod, viszont ha a csillagok alapján akarsz tájékozódni, akkor gondold át kétszer is, hogy mi van!
2013. máj. 7. 19:28
 7/13 fersk ***** válasza:

"a földet nem tudom görgetni mert túl lassan forog"

DDDD

Kb. 1667km/óra (egyenlítőnél). Ez több, mint a hangsebesség!

6-os válaszoló: a déli félgömbről más csillagok látszódnak, mint az északiról.

2013. máj. 7. 21:56
 8/13 Wadmalac ***** válasza:
Még pár érdekesség: a Hold az északi oldalon "c" amikor fogy, "d" amikor telik. Déli féltekén fordítva. A lefolyóban kialakuló örvény délen az ellenkező irányba pörög. Ha a déli féltekén bárhol használnának téli-nyári időszámítást, az ellenkező irányba kellene eltolni egy órával, mint az északi féltekén. Meg furcsa érzés lehet a tomboló nyár közepén karácsonyozni meg szilveszterezni. :)
2013. máj. 8. 08:02
 9/13 A kérdező kommentje:
de lassan forog, mert egy nap alatt fordul meg
2013. máj. 8. 19:56
 10/13 anonim ***** válasza:

Tudod kérdező a Földünk gömbölyű és ránézésre van lent és fent egy bolygón, de a természetben ez ismeretlen.

mivel az energiák amelyek felszabadultak benne, egyformán működnek, egyformán fejtik ki hatásukat függetlenül attól hogy hol helyezkedik el a bolygón egy földrész, egy ország. a gravitációs erő majd nem egyforma.

Különleges, de kivételt képez az óceánok nagy tömegű vize, ott kisebb sokkal a gravitációs erő, mert a nagy tömegű víz leárnyékolja.Vagy is nem a gravitáció vonzása miatt süllyed el egy hajó, hanem a hajó tömegsúlya és a víz laza szerkezete miatt.

2013. aug. 8. 18:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!